Renoválják a bolhási Tallián kúriát

50 éve nem volt jelentősebb karbantartás a műemléknek számító épületen, most a Magyar Falu program keretében 30 millió forintot nyert a település a kastély külső felújítására. Tervben van a belső renoválás is.

Az 1830-as években épített klasszicista stílusú kastélyt évtizedeken át a Tallián család tagjai laktak, majd később állami tulajdonba került. Utoljára 1970-ben lett felújítva, azóta azonban az idő vasfogai jelentősen megrágták Bolhás jelképes épületét. A helyi önkormányzati dolgozók időről-időre önkéntesen kisebb állagmegóvási munkákat végeztek ugyan, például kimeszelték a falakat, új radiátort helyeztek be, de összességében elhanyagolt állapotban van kúria.

Az épület az elmúlt 40 évben több funkciót is betöltött: könyvtárként és kulturális központként üzemelt, az alagsorában pedig a helyi focicsapat számára biztosítottak öltözőt és zuhanyzót. Sőt, néhány évig még diszkó is működött itt. Ám az alagsori termeket most csak raktárként használják, a könyvtárat átköltöztették, és most csak a széles előadótermben rendeznek időnként kulturális programokat. A legtöbb terem és szoba meglehetősen lelakottá vált az elmúlt években.

A kúria felújítására az elmúlt évtizedekben nem csak forráshiány miatt nem került sor: mivel az épület műemléki védelem alatt áll, így bármilyen átalakítás csak a műemlékvédelmi hatóságok szabályai szerint törtéhet, megfelelő szakemberek bevonásával, egy hosszú és bonyolult engedélyeztetési procedúra során.

Éppen ebben a folyamatba vágott bele a bolhási önkormányzat a múlt évben: a Magyar Falu Program keretében a település pályázhatott egy 30 millió forintos felújítási keretre tavaly júliusban – melyet sikeresen meg is nyert. A kivitelezés azonban rendkívül bonyolultnak ígérkezik:

Ehhez külön műemlékvédelmi jogosítvánnyal rendelkező tervezőt kellett felkérnünk, ami jelentősen leszűkíti az elérhető szakemberek körét – magyarázta Szabó Bence, Bolhás polgármestere. – És még az ő munkáját is egy másik szakértővel kell ellenőriztetni, a kész terveket pedig még a kaposvári műemlékvédelmi hatóságnak is jóvá kellett hagynia. Szerencsére ezen a részén már túl vagyunk.

Sok munka lesz a kastéllyal - állítja Szabó Bence, bolhási polgármester.
Sok munka lesz a kastéllyal – állítja Szabó Bence, bolhási polgármester.

Meg kell jegyezni: az elnyert pályázati forrásból csak az épület külső rekonstrukciója fog most megvalósulni. A belső felújítás további pályázati forrást fog igényelni.

A belseje egyelőre így marad, bár már készülnek a villamossági és digitális tervrajzok, hogy hogyan tudnánk majd felújítani a belső részeket, tehát zajlik egy másik pályázat előkészítése, ami elvileg idén lesz meghirdetve – magyarázta a polgármester. – Bízunk benne, hogy az új uniós költségvetésben is kapunk még lehetőséget.

A belső munkálatok akár a több száz millió forintot is felemészthetnek majd, ám a külső rekonstrukciót a 30 millió forintos forrásból meg tudják oldani. Sok esetben azonban a praktikus, energiatakarékos megoldások nem összeegyeztethetők a műemlékvédelmi irányelvekkel.

Az egész tetőt ki fogjuk cserélni, dupla fedéses Bramach cserepekkel és lécekkel, 340 négyzetméteren, de például szigetelőfóliát nem használhatunk – mondta a polgármester. – A nyílászárók nem készülhetnek műanyagból, csak fából, ezeket külön le kell majd gyártatnunk, és nem lehet hőszigetelő üveglapot használni, csak a simát. Az ablakoknál annyira szigorú előírások vannak, hogy például a homlokzattól pontosan kettő centire kell, hogy kiálljon a pereme. A műemlékvédelem nem engedi másként.

A déli párkány leszakadt, a vakolatot leverték, hogy száradni tudjanak a falak.
A déli párkány leszakadt, a vakolatot leverték, hogy száradni tudjanak a falak.

Az ablakok különösen rossz állapotban vannak, a külső ablaktáblák legnagyobb része már leszakadt az időjárási körülmények és az emberi hanyagság miatt. A déli oldalon az ereszcsatorna alatt leszakadt a párkány, ezt is helyre kell majd állítani a felújítás során. A legnagyobb problémát azonban a falak vizesedése jelenti, emiatt a homlokzat helyreállítása lesz a legidőigényesebb munka. Ebből a célból a szakértők a falból mintát vettek, hogy laboratóriumban vizsgálják be a minőségét. Jelenleg két méter magasan leverték a vakolatot, hogy valamelyest száradni tudjon. Csaknem két hónapig most így kell hagyni, utána speciális kezelőrétegekkel látják el.

Speciális, a műemlékvédelem által jóváhagyott anyaggal, baumittal lesz a fal kezelve, több rétegben – magyarázta a polgármester. – Ezt kifejezett a nedves épületek javítására szokták használni. Ez az anyag a maradék nedvességet befelé tolja ki a falból. Nem kis feladat lesz az éveke alatt felgyülemlett vizesedést megszüntetni.

A külső rekonstrukció vélhetően 2021 augusztusára befjeződik.

Megosztás