Riogatás helyett

Veszélyjelzések furtonfurt: citromsárga, elsőfokú, zivatar, felhőszakadás. Mindebből eddig semmi. De: a következő egy-két hétre szinte minden nap jeleznek csapadékot. Négy meteorológiai oldalt is megnéztünk. Akkor most?

Az előrejelzések két dologban megegyeznek. Az egyik: majd minden nap számíthatunk csapadékra. Többnyire kevésre, vagyis inkább futó záporokra van esély. A másik: hétfőn (a jelenlegi állás szerint hétfőn) jön egy hidegfront, cirka 10 fokot visszaesik a hőmérséklet, napközben 18-19 (Időkép), sőt, akár 16 fokot mérhetünk csak (met.hu), és ez nagyjából a következő hétvégéig eltart.

Nos, úgy tűnik, ma azért legalább egy kis esőre futotta az égieknek (jó, akadt dörgedelem és villámcsapkodás is), úgy hírlik, kicsit távolabb, pl. Kaposvár környékén tényleg volt felhőszakadás is, na, mondjuk, azért az nem hiányzik. Mindenesetre péntek délutántól hétfőig használjuk ki a hétvégét, kerti munka, kirándulás, kerékpározás, ilyesmi, ráérünk majd bent lenni hétfőtől, ha tényleg megjön a lehűlés.

Az Időkép azt írja, meleg idő lesz záporokkal, zivatarokkal.
Pénteken egy gyenge hidegfront hatására a Dunántúlon feltámadhat az északias szél. Itt lesz kevesebb, máshol több a napsütés, záporok, zivatarok azonban továbbra is több helyen előfordulhatnak. Hajnalban 11-17, délután 24-30 fok várható, nyugaton lesz hűvösebb. 

Szombaton is marad a nyári meleg, azaz a legtöbb helyen 25 fok fölötti maximumokkal számolhatunk. A napsütés mellett továbbra is készülni kell záporokra, zivatarokra. Északkeleten a legkisebb az esélye a konvektív csapadéknak.

Vasárnap délnyugaton többfelé, máshol csak néhol fordulhat elő zápor, zivatar. Többfelé feltámad a keleties szél. Délután 22-27 fokos maximumok várhatók. Hétfőnegy hullámzó hidegfront érheti el térségünket, mely záporokat, zivatarokat, szeles és több fokkal hűvösebb időt hoz.

Megosztás