Szakrendelés híján a háziorvosoknál jelentkeznek a betegek

Egyre nő a betegforgalom a nagyatádi háziorvosok tapasztalatai alapján: a fül-orr-gégészet, az urológia, a nőgyógyászat és az onkológia korábbi szakrendeléseit igénybe vevők most sorra jelentkeznek náluk.

Egyre több a beteg, és már nem csak telefonon, naponta 30-40-en is megjelennek személyesen – számolt be az egyik nagyatádi háziorvos. – Most már mind többen szeretnék, hogy kimenjek hozzájuk, főleg az idősebbek rettegnek, félnek a bezártságtól, attól, hogy elkapják a vírust, panaszkodnak, hogy egy-egy gyógyszer hiánycikk.

Általános tapasztalat, hogy sok olyan beteget kell, úgymond átvenni a szakrendelésektől, akiknek állandó gyógyszerre van szükségük. Azt mondják a háziorvosok: sokan íratnak fel például fogamzásgátlót, vagy éppen katéterezés miatt jelentkeznek.

Már hatodik hete, hogy nem látom a beteget. Most már egyre nehezebb telefonon eldönteni, ha arra panaszkodik, hogy napok óta köhög, itt fáj, ott fáj, akkor vajon bakteriális fertőzése van-e, kell-e antibiotikum, lehet-e kezdődő tüdőgyulladása. Ehhez meg kell hallgatnom, személyesen kell ellenőriznem az állapotát, hogy felelősen írhassak fel gyógyszert – érvelt egy másik háziorvos.

A nagyatádi doktorok kérdésünkre elmondták: a néhány hete kapott pár darab maszkon kívül azóta sem kaptak semmilyen védőfelszerelést. Egyikük most tudott beszerezni a saját költségén, 11 ezer forintért 6 darab egyszer használatos festőruhát. Az Egis Gyógyszergyár Zrt.-től pedig a napokban kaptak 8 darab FFP2-es szájkendőt és két fertőtlenítőszert.

– Nagyon jól esett nekünk, hogy gondoltak ránk, és segítenek a mindennapi munkában – kommentálta az adományt dr. Erdő Gabriella háziorvos.

A magyar gyógyszergyártó vállalat egyébként azt írta az ajándék védőfelszereléshez mellékelt levelében: azért küldik az eszközöket az aktív betegellátást folytató praxisokba, hogy segítség az első vonalban dolgozók munkáját. Az adománnyal szeretnék kifejezni hálájukat mindazoknak, akik a nehéz időkben is gyógyítanak.

Az Egis adománya a nagyatádi háziorvoknak
Az Egis adománya a nagyatádi háziorvoknak

 

 

Megosztás