Százmilliókkal támogatott beruházásokat adott át a külügyminiszter

Somogyszobon a Claessens-cégcsoport új csarnokát 280 millió forinttal, Csurgón a Topesa Kft. kapacitásbővítését 287 millióval támogatta az állam. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a beruházásokhoz biztonságot garantálnak.

Szijjártó Somogyszobon: Magyarország célja, hogy kimaradjon a háború okozta európai gazdasági recesszióból

Ehhez pedig most is a korábbi válságokra adott nemzeti válaszra van szükség – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Somogyszobon az MTI beszámolója szerint. Szijjártó Péter a Claessens-cégcsoport érdekeltségébe tartozó Agro-Build Kft. beruházásának átadóünnepségén arról beszélt: Magyarországnak az elmúlt tizenkét évben számos válsággal kellett megküzdenie, és ezekben az volt a közös, hogy az ország mindig erősebben jött ki a válságokból, mint ahogy belement.
Így volt ez a járvány gazdasági vonatkozásában is, hiszen nem a munkanélküliség finanszírozására fordítottuk a kormányzati forrásokat, hanem arra, hogy a munkanélküliség megelőzése érdekében segítsék a magyarországi vállalatok beruházásait – mutatott rá Szijjártó Péter.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

Azt mondta, most, amikor háború van, egy speciális magyar választ adunk, amelynek keretében „minden erőnkkel azon vagyunk, hogy garantáljuk Magyarország biztonságát és hazánk kimaradását a háborúból”. A háború új világgazdasági realitást hoz el, és az európai kontinens gazdasága komoly recesszió irányába halad – közölte Szijjártó Péter, majd azt hangsúlyozta: „mi ebből a recesszióból is ki akarunk maradni”.
Ehhez – mint magyarázta – „a már jól ismert nemzeti válaszra van szükség”. Ez nagyjából úgy néz ki, hogy amíg újabb és újabb beruházások végrehajtásához segítjük hozzá a magyarországi vállalatokat, addig ki tudunk maradni a recesszióból – mondta a miniszter. Közölte, az előbbihez az szükséges, hogy biztonságos környezetet garantáljanak a vállalatoknak három szempontból: garantálni kell a politikai stabilitást, a fizikai biztonságot és az energiaellátás stabilitását. „Magyarország mindhármat tudja biztosítani”, és ez Európában egy kifejezetten egyedi helyzetet állít elő” – jelentette ki a tárcavezető.
Szijjártó Péter szerint a magyar gazdaság remek eredményében fontos szerep jutott azoknak a bátor vállalatoknak, amelyek a legnehezebb időkben sem a leépítésekben látták a kiutat, hanem újabb beruházásokat hajtottak végre. Ezen vállalatok közé tartozik a Claessens-cégcsoport – fűzte hozzá. A miniszter közölte, a mostani beruházás hozzájárul a magyar mezőgazdaság működési biztonságának javításához, ugyanis az állattenyésztés biztonságához szükséges hátteret, technológiát biztosítja.
Az 575 millió forintos beruházáshoz 280 milliós támogatást biztosított a kormány. Ennek köszönhetően létrejött egy új gyártó- és szerelőcsarnok, valamint megvalósult az itt lévő üzem kapacitásbővítése – mondta.
Szijjártó Péter szólt arról is, Somogy megyében a világjárvány miatt 34 vállalatnak adott a kormány 6 milliárd forint beruházásösztönzési támogatást. Ennek köszönhetően 13 milliárd forintnyi beruházás valósult meg és több mint 5600 munkahely „menekült meg”.
Közölte azt is, hogy idén az első félévében a tavalyi rekordévhez képest 30 százalékkal több beruházás jött létre Somogy megyében.

Szijjártó Csurgón: az élelmiszeripari önellátáshoz folyamatos kapacitásbővítő beruházások szükségesek

Ez ráadásul azért is fontos, mert minél több beruházást kell végrehajtani annak érdekében, hogy Magyarország lokális kivétel lehessen az európai recesszió alól – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Csurgón.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a húsfeldolgozással foglalkozó Topesa Kft. beruházásának átadásán vett részt, ahol arról számolt be, hogy az 1,6 milliárd forint értékű kapacitásbővítést az állam 287 millió forinttal támogatta, így hozzájárulva hetven munkahely megőrzéséhez.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

„Az élelmiszerellátás biztonsága még soha ennyire nyilvánvalóan kritikus fontosságú nem volt, mint jelenleg” – fogalmazott     Szijjártó Péter. Leszögezte, hogy stratégiai ágazatként tekintenek az élelmiszeriparra, annak hatékony működését nemzetbiztonsági kérdésként kezelik.
„Természetesen a kormánynak az a célja, feladata és kötelessége, hogy garantálja az előfeltételeit annak, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar hatékonyan és biztonságosan, hosszú távon ellássa Magyarországot egészséges élelmiszerrel” – emelte ki.
A miniszter hangsúlyozta, hogy tavaly a válság ellenére óriási rekord született, a magyar élelmiszeripar termelési értéke 17 százalékos növekedéssel meghaladta a 4400 milliárd forintot, ennek volumene idén ráadásul 46 százalékos bővüléssel már augusztusra elérte a 4000 milliárd forintot, így újabb csúcsdöntés készül.
Végül kijelentette, hogy az egyik legfontosabb hazai termék a sertéshús, Magyarországon ráadásul az elmúlt tíz évben öt kilogrammal nőtt az egy főre jutó fogyasztás évente, elérve a harminc kilogrammot. Ez azt jelenti, hogy Magyarország nagyjából önellátó a sertéshús terén, azonban fontos az is, hogy a feldolgozó vállalatok megfelelő kapacitással tudjanak működeni, és ebből a szempontból is lényeges a mostani beruházás – tudatta.

 

Megosztás