Szexuális erőszakot követtek el egy nagyatádi kiskorúval szemben

Magyarországon több mint 35 ezer lányt ér szexuális erőszak 15 éves kora előtt. Ezeknek a túlnyomó többsége büntetlen marad. A töredékükből lesz csak bűnügy és bírósági ítélet.

Különösen nagy felelősség és komoly etikai kérdés eldönteni: ilyen esetekben mikor és hogyan jár el helyesen, a közösség szempontjából előre mutató módon az újságíró. Az természetesen nem is kérdés, hogy az áldozat anonimitását őrizni kell, a tragikus ügy rendkívül szenzitív téma, nem véletlen, hogy a rendőrség is igencsak szűkszavú nyilatkozatot ad ki. Két körülmény miatt döntöttem végül úgy, hogy nem mehetünk el szó nélkül az eset mellett. Az egyik az a sajnálatos tény, hogy ma Magyarországon (és Európában, valószínűleg az egész világon is) még mindig óriási látencia övezi az ilyen bűncselekményeket. Azaz alig néhány százaléka derül ki az ügyeknek, vagyis az áldozatok többnyire magukra maradnak, és egész életükre kihatóan cipelik ennek feldolgozatlan terhét, miközben a bűncselekmény elkövetője megússza, nem kényszerül szembesülni tettével a közösség előtt. (Szerencsére esetünkben, úgy tűnik, nem így lesz.) A másik ok az, hogy amikor mégis kiderül a bántalmazás, akkor ez egy kisvárosban nem marad titokban: Nagyatádon máris egyre több helyen suttognak róla. Akkor viszont inkább igyekezzünk a tanulságokra felhívni a figyelmet.

A tragédia semmilyen részletét nem tartjuk helyesnek nyilvánosságra hozni. A tanulságok levonásához bőven elégséges annyi, hogy Nagyatádon történt, információink szerint mintegy két hónappal ezelőtt. Az áldozat egy kiskorú leány, akit valójában a saját otthonában ért szexuális erőszak. A szülei nem tartózkodtak odahaza, amikor a család felnőtt férfi barátja átment, és szexuálisan bántalmazta a lányt. Szerencsére aztán kiderült, hogy mi történt, így az áldozattal és annak családjával is szakemberek foglalkoznak már, a gyanúsítottat pedig letartóztatta a rendőrség. Ezt egyébként kérdésünkre megerősítette a megyei főkapitányság:

„Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatom, hogy a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Vizsgálati Osztálya szexuális erőszak bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást. A gyanúsítottat letartóztatták, azonban további kérdéseire a nyomozás érdekeire történő hivatkozással nem áll módomban válaszolni.”

Megdöbbentő, de európai felmérések és a hazai bűnügyi statisztikák szerint manapság Magyarországon körülbelül minden 20. kiskorú lány elszenved szexuális erőszakot. Az alábbi adatokat két forrásból idézzük. Az egyik az FRA, az Európai Alapjogi Ügynökség 2014-es felmérése. A másik az ENYÜBS, az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (2009-2013).

A felmérések szerint a lányok 5%-át éri szexuális erőszak 15 éves kora előtt egy felnőtt elkövetőtől. Ez több mint 35 ezer lányt jelent.

Egyébként Magyarországon jelenleg csaknem kétmillió nő él, aki 75 éves kora előtt valamikor élt súlyos lelki erőszakot használó partnerrel párkapcsolatban. Élete során majdenm 800 ezer nőt ért ezen kívül testi, és közel 300 ezret szexuális erőszak is. Magyarországon jelenleg több, mint 200 ezer nő él olyan olyan párkapcsolatban, amelyben fizikai és/vagy szexuális erőszak áldozatává teszi a partnere.

Ugyanezek a számok az eljárásokban: összes regisztrált szexuális jellegű bűncselekmény 18 év alatti női sértettekre: 429. (A 35 ezerrel szemben ez pusztán kb. másfél százalék lenne.) A tényszerűséghez azonban hozzá tartozik, hogy a lányok elleni szexuális visszaélések és szexuális erőszakok látenciája ezekből az adatokból nem becsülhető meg, mert a FRA felmérés és az ENYÜBS korosztályi bontásai nem vethetők össze megbízhatóan.

Még néhány igen fontos megállapítás. Ha azt vizsgáljuk, hol éri a nőket a nem partnerük által elkövetett szexuális erőszak, akkor ezt tapasztaljuk.
Otthonukban: 41% (ahogy a nagyatádi esetben is így történt); utcán, parkolóban egyéb közterületen: 19%; más lakásban: 15%; kávéház, étterem szórakozóhely: 9%.

A nőket még a párkapcsolati erőszakon túlmenően is főként általuk valószínűleg többé-kevésbé ismert férfiak támadják meg, biztonságosnak gondolt helyeken.

A partner részéről megélt erőszak legsúlyosabb fizikai vagy szexuális formájának hosszútávú lelki hatásai az áldozatra: 43% szorongás; 40% sérülékenységérzés; önértékelés elvesztése: 31%; alvási nehézségek: 23%; depresszió: 19%; pánikrohamok: 10%.

Végül megemlítjük, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények hazai kiszabható büntetési tétele 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés.

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás