Titokzatos durranás rázta meg a várost

A hajnali órákban többen is robbanásszerű zajra ébredtek fel az egész járásban Görgetegtől Inkéig. A hatóságokhoz nem érkezett bejelentés, egyelőre nem tudni, mi okozta a zajt.

Frissítés 19:58-kor:

A Sonline nemrég magyarázatot adott a különös robaj eredetére: ahogyan több kommentelőnk is feltételezte, egy a légkörben felrobbanó meteor volt a felelős. A csillagászok a jelenséget tűzgömbnek nevezik, azon belül is a légkörben felrobbanó, hangrobbanással járó meteorokat a szakirodalom „bolida”-ként definiálja. 

A Zselici Csillagpark égboltot figyelő kamerája meg is örökítette az égi tüneményt: hajnali 3:51 perckor tűnik fel a fénycsóva az északi égbolton a Hold mellett. A jelenség erős fényű lehetett, mert még a felhőkön keresztül is átvilágított.

Ma hajnalban az egész járásban egy eddig azonosítatlan forrású dörrenés rázta fel álmukból az embereket. Percre pontosan meg tudta mondani több nagyatádi is, mikor hallották a különös dörrenést: a beszámolók szerint hajnali 3:55-kor történt.

Többen először újabb földrengésre gyanakodtak, ám a zaj nem járt együtt földmozgással.

– Rögtön a csillárra néztem, az nem mozdult – mesélte egy hölgy a Komáromi utcából.– Robbanásszerű durranás volt, mint régen, amikor még itt volt a laktanya és a katonák a lőtéren gyakorlatoztak.

Éppen ébren voltam, egy gyors tompa dörrenést hallottam hirtelen, még az ablak is belerázkódott ­– mondta egy másik atádi a Gyár utcából. – Reggel édesanyám hívott a Rákóczi utcából, kérdezte, hogy mi is hallottuk-e.

Kiderült, hogy nem csak Nagyatádon lehetett hallani a titokzatos dörrenést: Görgetegről, Lábodról, Darvaspusztáról sőt még Inkéről is jelezték, hogy fültanúi voltak a durranásnak. Vagyis egy legalább 70 kilométeres átmérőjű körben hallani lehetett a dörrenést.

A robbanást Inkétől Görgetegig hallani lehetett
A robbanást Inkétől Görgetegig hallani lehetett

Több földrengésfigyelő oldalon is ellenőriztük: ezek szerint a térségünkben nem volt szeizmológiai aktivitás az elmúlt napokban. A meteorológia adatok szerint nem volt felettünk olyan zivatarfelhő, amiből villámlások csaphattak volna le, tehát feltételezhetően nem időjárási jelenség okozta a zajt. Megérdeklődtük a katasztrófavédelem és a rendőrség szóvivőit is, hogy az eseménnyel kapcsolatban van-e információjuk, érkezett-e hajnalban bejelentés? Mindkét hivatalos szervtől nemleges választ kaptunk.

Így tehát egyelőre a titokzatos hajnali durranás eredete megoldatlan maradt. Akinek van információja a dörrenéssel kapcsolatosan, írja meg az Atádhírnek az info@atadhir.hu email címre!

Megosztás