Tizenöt környékbeli településen vehető igénybe a falusi CSOK

A Magyar falu program keretében döntött a kormány a falusi családi otthonteremtési támogatás (CSOK) bevezetéséről. Demográfiai adatok alapján a nagyatádi járás tizenhét falujából tizenötben jár a támogatás.

A falusi CSOK azokat a településeket érinti, amelyek lélekszáma 5 ezer fő alatti, illetve azokat, amelyekben országos átlag feletti a népességszám csökkenése. Az országban a települések kilencven százaléka nem érte el a 5 ezer főt tavaly. A települések egy részének viszont növekedett a népességszáma, vagy kis mértékben csökkent. Országosan így 1799 település maradt, ahol a lakosság élhet a falusi CSOK lehetőségével.

Nagy változásnak számít az eddigiekhez képest, hogy a vissza nem térítendő támogatásokat eddig csak új lakásokra lehetett igénybe venni, ezentúl viszont az érintett kistelepüléseken használt lakások megvásárlására, bővítésére és korszerűsítésére is fel lehet majd használni.

A CSOK összege egy gyermek után változatlanul 600 ezer ft használt lakások esetében. Két gyermek után viszont 1,43 millióról 2,6 millióra, három gyermek után pedig 2,2 millióról 10 millióra növekedett. Akik négy vagy több gyermeket nevelnek, ők szintén nagyobb összegre jogosultak: az eddigi 2,75 millióhoz képest mintegy 70 %-os emelésre számíthatnak, azaz 10 millió forintra.

A Nagyatádi járás alábbi településein vehető igénybe a támogatás:

Bakháza, Beleg, Bolhás, Görgeteg, Háromfa, Kaszó, Kisbajom, Kutas, Lábod, Nagykorpád, Rinyabesenyő, Segesd, Somogyszob, Szabás, Tarany.

Megosztás