hirdetés
2022. December 06, Kedd
Miklós napja

Történelem és történetek a téren Szerző: Katona József | 2022-09-17 15:05:00 | Címkék: széchenyi tér, történet, t25, ormai istván, előadás, nagyatád

Ezzel a címmel tartottak tegnap este várostörténeti és -ismereti programot A nagyatádi városközpont fenntartható és környezettudatos megújítása című pályázat keretében a T25 Művészeti Galériában.

hirdetés

Az eső miatt az eredeti tervektől eltérően nem a Hősök szobránál, hanem az épületben kezdődött a rendezvény. Ormai István polgármester a városközpont változásairól mesélt eseményekkel és sztorikkal fűszerezve.

Ormai István polgármester előadása
Ormai István polgármester előadása - A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

Azzal kezdte, hogy eredendően a templom és a kolostor megépülése jelölte ki Nagyatád központját. A város fő közösségi terén aztán parkot és sétányt alakítottak ki, körülötte a legfontosabb intézményekkel és épületekkel.

A Széchenyi téri park Nagyatádon az 1960-as években
A Széchenyi téri park Nagyatádon az 1960-as években

Régi fotókat és képeslapokat vetítve mutatta meg, hogyan alakult ki a Széchenyi park mai arculata. Az egyiken például a Hősök szobrától balra egy parkoló volt a maga aszfaltburkolatával, a másikon pedig az emlékműtől jobbra egy alumínium szerkezetű pavilon, egykor virágboltnak adott helyet. Mindkettőt elbontották, és a helyét visszaadták a parknak.

Parkoló a parkban, tűzoltózenekarral - 1993.
Parkoló a parkban, tűzoltózenekarral - 1993.
1983 park, virágbolt és a járda
1983 park, virágbolt és a járda

- Az 1859 óta a tér egyik sarkán álló Benyák Nyomda környékén kétszer is óriási tömeg gyűlt össze az elmúlt évtizedekben – idézte föl Ormai István. - Először 1968-ban, amikor a nagyatádiak itt várták a csehszlovákiai beavatkozás után a visszatérő alakulatokat. Lábon jöttek haza, Csepel teherautók húzták az ágyúkat. Jó fél órán át tartott, amíg áthaladt a téren a konvoj. 1992 márciusában pedig még többen gyűltek itt össze, hatalmas tömeg várta és köszöntötte Diana hercegnőt.

Nyomdasarok, 60-as évek

Nyomdasarok, 60-as évek
Az Ezüst Kancsó. 1973.
Az Ezüst Kancsó -1973.

Épületekről és köztéri alkotásokról beszélt a polgármester, felvillant a vetített képeken egyebek között az egykori Ezüst Kancsó; a Kossuth-szobor, amelynek avatásán ugyancsak több ezren vettek részt, még Kossuth fia, Ferenc is eljött az eseményre; a régi szökőkút, melynek kapcsán egy leendő nagyatádi szökőkútnak két helyét is megmutatta.

1971. Szökőkút
A szökőkút - 1971.

Bertók László 1971-ben, a várossá avatás alkalmára írt Nagyatád című versét sorról sorra vette, és tárta föl azoknak a mozzanatait. Megemlékezett a költő halálának a második évfordulójáról, amely éppen a napokban volt, és a T25 Bertók-emlékszobájában is kalauzolta az érdeklődőket.

Mintegy tanúságként azzal zárta gondolatait, hogy Nagyatádnak továbbra is van szellemisége, ami arról tanúskodik, mennyire őrizzük az értékeinket, hogyan viszonyulunk hozzájuk, egymáshoz és másokhoz.

Ma délután még bárki megtekintneti a T25 Művészeti Galéria és Közösségi Ház kiállításait.

Retro Nagyatád
Retro Nagyatád - A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

Vissza az előző oldalra