Tűzifa hatósági áron: mennyiért, honnan és milyet?

Ugyan számos kérdés tisztázatlan még, de számoltunk kicsit. Ha maradnak a jelenlegi árak, akkor pl. egy nagyatádi lakos hozzávetőlegesen 600 ezer forintért juthat hozzá a 10 köbméter hatósági áras akácfához.

Hatósági áras lesz a tűzifa, jelentette be tegnap a Kormányinfón a miniszter. Eszerint várhatóan a jövő héten csütörtöktől nemcsak a tüzépeken, hanem közvetlenül az erdőgazdaságoktól is lehet vásárolni. Ez utóbbiak a fűtési szezon kezdetéig mindenkinek tudnak tíz köbmétert fát biztosítani, hangzott az ígéret.

Ez az ársapka nagyjából a mostani piaci árnak lesz megfelelő a miniszter szerint, és a további drágulást hivatott megelőzni. A 10 köbméter rögzített árú tűzifa háztartásonként jár, valószínűleg lakcím alapján fogják ezt nyomon követni.

Az ördög a részletekben

Természetesen várjuk ki a végét, a szabályozás megjelenése után látunk majd tisztán. Nyilván fontos, hogy milyen minőségű fát igényelhetünk (fajta, fűtőérték), hol juthatunk hozzá. A pakolás és a szállítás szinte biztosan megoldandó többletfeladat (költség) lesz majd.

Nagyon fontos a tűzifa minősége: a fa 50 százalék vizet tartalmaz a kivágásakor. Hosszú időbe telik, amíg kiszárad. Optimális esetben 15 százalék víztartalmú fát teszünk a kályhába, és lehetőleg keményfát, bükköt, gyertyánt, akácot – hívta fel a figyelmet egy erdészeti szakember.

A nem megfelelően kiszáradt fa fűtőértéke ugyanis sokkal kevesebb. Így megtörténhet, hogy a 10 köbméter frissen kivágott tűzifánk csak annyit ér, mint 5 köbméter megfelelő nedvességtartalmú.

Egyébként egy 100 négyzetméteres ház téli fűtéséhez 2,5-11 köbméter tűzifára van szükség, az épület szigetelésétől és a fűtőberendezés minőségétől függően.

Ennyibe kerül most

Megnéztük a Sefag Zrt. honlapján, mennyibe kerül jelenleg az állami erdészetnél a tűzifa. Egy erdei köbméter (1×1,68x1m) rönkfa a Lábodi Vadászerdészetnél 19 050 forinttól 31 000 forintig terjed: a legolcsóbb a hárs és a nyár, a legdrágább a bükk és a gyertyán, az akác 30 700 forint. Ezek azonban 2 méteres rönkök, amiket még darabolni és hasítani kell.

Az aprított tűzifa már sokkal drágább, 55 ezer forintba kerül. Ráadásul legközelebb csak a Csurgói Faipari Gyárban lehet beszerezni, és akác nincs is. Nem mellékes, hogy az árak a feltüntetett telephelyeken értendőek felrakás nélkül. Vagyis hozzászámíthatjuk a pakolás és a szállítás költségét is.

Megkérdeztük a Kaszó Zrt-t is, az ő honlapjukon ugyanis nem találtuk nyomát annak, hogy foglalkoznának lakossági  tűzifa-értékesítéssel. Mindössze annyi választ kaptunk, hogy hamarosan elhelyeznek ezzel kapcsolatban egy tájékoztatót az oldalukon.

Jól jönne az a 10 köbméter, mennyi is lesz?

Tegyük fel, egy nagyatádi lakos igényelné a hatósági áras tűzifát, ki tudja, milyen hosszú és milyen hideg tél lesz, biztos, ami biztos, legyen az csak a fészerben. Kemény fát érdemes venni, számoljunk az akáccal (és azzal, hogy a mostani ár marad): a 10 köbméter aprított fa 550 ezer forintba kerül, ezt – mint bármilyen más aprított fát – jelen állás szerint legközelebb Csurgón lehet beszerezni, fuvarozó vállalkozók szerint a 25 km-es távolságon köbméterenként kb. bruttó 5 ezer forinttal kalkulálhatunk, az még 50 ezer, összességében tehát várhatóan 600 ezer forintba fog kerülni a 10 köbméter aprított akácfa – és akkor eltekintettünk a fel- és lerakástól, idős emberek esetén akár annak a költségétől, hiszen valakit meg kell fizetni erre a feladatra.

A fentiekhez még két tényt tennénk hozzá. A somogyi nyugdíjasok többsége 120 ezer forint körüli összeget kap havonta. Jövedelmi viszonyoktól függetlenül lehet majd hatósági áron hozzájutni a 10 köbméter tüzelőfához.

(A nyitókép illusztráció.)

Megosztás