Újra taroltak a tűzoltóink!

Folytatódott a nyerő szériája a nagyatádi Horváth Dánielnek és Kiss Jánosnak! Ráadásul szintén előkelő eredménnyel, 5. helyezéssel csatlakozott hozzájuk Horváth Róbert is. Ezúttal Zalaegerszegen versenyeztek a tűzoltók.

A tavalyi sikeres rendezés után idén újra Zalaegerszegen a Tv-toronyban rendezték a II. Restart Sportfesztivál keretein belül a II.Restart Extreme TV-torony futást, ahol a versenyzőknek a szokványos lépcsőfutástól eltérően nehezítő körülmények leküzdésével kellett feljutniuk a megyeszékhely TV-tornyának közel ötven méteren lévő kilátószintjére.
A rendezvényt Egri Gyula tűzoltó ezredes, megyei igazgató nyitotta meg. A köszöntőben az ezredes sportszerű és balesetmentes versenyzést kívánt a versenyzőknek, valamint üdvözölte a szép számban megjelent hivatásos és önkéntes tűzoltókat, akik ellátogattak a Zala megyei egyeszékhelyre.

A megmérettetésre hetvenhárom hivatásos, önkéntes tűzoltó érkezett az ország minden pontjából, hogy teljesítsék a kihívásokkal teli versenytávot. A toronyfutás legfiatalabb indulója húsz, míg legidősebb indulója hatvankét éves volt, így meglehetősen színes korosztályok alkották a mezőnyt.

A fesztivál szervezői igyekeztek profi körülményeket biztosítani a versenyzőknek a verseny egésze során, ennek köszönhetően mindenki balesetmentesen teljesítette a távot. Az idei sportfesztivál keretein belül a családokra is nagyobb hansúlyt helyeznek, így a tűzoltó lépcsőfutáson is programok várták őket. Volt lehetőségük a  klilátogató családok gyermek tagjainak a füstsátorban eltünt tárgyakat keresni mentőállarcban, majd minden órában a legjobb eredményt elérő gyermeket a magasból mentő járművel magasba vitték a tűzoltók, hogy magasból is megtekinthesse Zalaegerszeget. A legügyesebbek pedig kipróbálhatták a célbalövést is a bohócfalra.

Hosszú az út a torony tetejére...
Hosszú az út a torony tetejére…

Mibe is volt más ez a lépcsőfutás, mint a többi hasonló rendezvény?

A versenyzőknek még a lépcsőfutás előtt négy feladatot kellett leküzdeniük. Először két „B” tömlőt kellett a rajtvonaltól tíz méterre elhelyezett raklapokra elhelyezniük, utána egy közel nyolcvan kilogrammos tehetetlen emberi testet szimuláló bábut kellett az adott pontig elhúzniuk, majd egy puttonyfecskendőből öt liter vizet a lehető leggyorsabban kijuttatni, ezt követően lassító sikán leküzdésével értek el a Tv torony lábához. Innentől indult az ötven méter meghódítása, azonban a felfutás során is több helyen szűkítések nehezítették a tűzoltók menetelését a kilátószinten elhelyezett célig.

A versenyzők több kategóriában indultak, életkoruknak megfelelően. A táv leküzdéséhez a leggyorsabb versenyzőnek három és fél perc kellett az akadályok és a lépcsők leküzdéséhez. Külön érdekessége volt az eseménynek, hogy a férfiak mellett idén hat női induló is bizonyította rátermettségét a nem mindennapi fizikai állóképességet és felkészültséget igénylő versenyen.

A délutáni órákra minden induló célba ért és kialakult az összesített végeredmény, amelyet korcsoportonként értékeltek.

Eredmények: (részletes eredménytáblázat az oldal alján található letölthető dokumentumként)

I. korcsoport férfi (18-29 év)

  1. Horváth Dániel tű.törm. (Nagyatád)
  2. ifj. Bodó László önkéntes tűzoltó
  3. Windischmann Dávid tű. őrm

I. korcsoport női (18-29 év)

  1. Pál Katalin tű. hdgy
  2. Fábián Lilla tű. ftőrm.
  3. Gábori Tímea tű. hdgy

II. korcsoport férfi (30-34 év)

  1. Dr. Gelencsér András tű. őrgy.
  2. Horváth Péter tű. őrmester
  3. Braun Csaba tű. ftőrm.

    5. Horváth Róbert, tű. törzszászló (Nagyatád)

II. korcsoport női (30-34 év)

  1. Kádárné Beke Gabriella tű. hdgy.

III. korcsoport férfi (35-39 év)

  1. Kiss János tű. tőrm. (Nagyatád)
  2. Léber Zoltán tű. fhdgy.
  3. Sebestyén József tű. ftőrm.

III. korcsoport női (35-39 év)

  1. Dr. Kocsis Katalin Dorottya  önkéntes tűzoltó

IV. korcsoport férfi (40-44 év)

  1. Ugranyecz Miklós tű. ftőrm.
  2. Karsa Róbert tű. ezredes
  3. Rafai Tibor önkéntes tűzoltó

V. korcsoport férfi (45- )

  1. Káli Sándor tű. alez.
  2. Kolumbán András tű. ftzls.
  3. Angyal Péter Tamás tű. alez.

Forrás: Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Fotós: Farkas Eszter tű. ftőrm – Zala MKI

Megosztás