Vagy esznek, vagy fűtenek a legszegényebb somogyi nyugdíjasok Szerző: Katona József | 2022-09-23 15:11:00 | Címkék: szegény, rszszk, nyugdíj, ellátás, nagyatád

Somogy mintegy 82 ezer nyugdíjasának a kétharmada még havi 140 ezret sem kap; kb. 30 ezren pedig még 100 ezret sem. A drámai valóság, hogy a legszegényebbeket már az éhezés veszélye fenyegeti.

Rózsi néninek szerencséje van, mondja ő, mert bár csak 83 ezret kap, a férjével él, akinek 135 ezer a nyugdíja, így kettőjükéből megélnek. Az első emeleten laknak egy nagyatádi társasház 50 négyzetméteres, konvektoros lakásában.

- A télen majd spórolunk a fűtéssel, igaz, eddig is csak 20-21 fok volt nálunk, bár a férjem szereti a meleget, de fölöltözünk, pulóverben vagyunk itthon – mondta. - Heti kétszer vásárolunk, fél kilós kenyeret, elég az bőven, tejet, tejfölt, hús még van a fagyasztóban télről.

Rózsi néni is egyik ellátottja a Rinyamenti Szociális Szolgáltató Központnak. Ott azt mondják, egyre többen igénylik tőlük a szociális étkeztetést és a házi gondozást.

- Három év alatt 580-ról 670-re nőtt a szociális étkeztetést kérők száma, nincs olyan hét, hogy ne érkezne újabb kérelem – mondta Ivókné Pintér Melinda igazgató. - A házi gondozást igénylők pedig 170-en voltak, ma már a számuk meghaladja a 200-at.

Somogyban a lakosság több mint 27 százaléka, 82 ezer ember nyugdíjas. Közülük 30 ezernek még a havi 100 ezer forintja sincs meg; kb. 60-70 százalékuk 140 ezer forintnál kevesebbet kap a megyei nyugdíjas szövetség elnöke szerint. Pontos számokat nem tudott mondani, mert már sok évvel ezelőtt sem voltak hajlandók adni nekik az állami szervek, ezért régóta nem is kérnek.

- Két éve készítettünk egy elemzést az életszínvonalról, amiből kiderült, hogy az idősek csaknem kétharmada, 60 százaléka folyamatosan elszegényedett az ún. inflációkövető nyugdíjemelés bevezetése óta, vagyis az elmúlt 10 évben – mondta Stikel János.

A minimálnyugdíj 2008 óta változatlanul 28 500 forint. Országos adatok legalább vannak: nagyon sok az alacsony nyugdíj, 2022. elején 1,1 millió nyugdíjas kapott 140 ezer forintnál kevesebb ellátást, ez az összes nyugdíjasnak majdnem a fele.

De az is rosszabbul jár, aki ennél többet kap: az ún. inflációkövető nyugdíjemelési szisztéma az elnevezésével ellentétben nem követi a pénzromlás ütemét. Folyamatosan romlik a nyugdíjasok életszínvonala. 2015-ben még csak nagyjából 675 ezer nyugdíjas kapott az akkori minimálbér összegének megfelelő vagy annál kisebb nyugdíjat.

Ugyanilyen gyors ütemben nyílik az ellátási olló a nyugdíjasok közt: pl. egy 10 százalékos emelés esetén a 200 ezres ellátás összege 20 ezerrel nő, a 100 ezresé csak 10 ezerrel, vagyis a kettőjük közötti különbség minden emelésnél növekszik.

Ha a kormány nem változtat a nyugdíjemelés jelenlegi rendszerén, akkor a novemberben várhatóan kézhez kapandó újabb, 1,8 százalékos emeléssel együtt is csak a fele akkora lesz az emelés (összesen 10,7 százalékos), mint amekkora lesz az év utolsó harmadában a várható infláció.

- 10,7 százalék, miközben az élelmiszerek ára már több mint 30 százalékkal nőtt. Ez a legszegényebb 300 ezer nyugdíjas esetében már az éhezés veszélyét is felvetifigyelmeztetett Farkas András szakértő, a Nyugdíjguru alapítója.

Ugyanígy látja a helyzetet a Nyugdíjasok Országos Képviselete (NYOK): már konkrét törvénymódosítást is követel a kormánytól a nyugdíjasok teljes ellehetetlenedésének megakadályozására; a Nyugdíjas Parlament pedig 10 százalékos nyugdíjemelést sürget.

 

Vissza az előző oldalra