100 millió forintnál is több kiesést okoznak Nagyatádon a kormányzati döntések

Újra megfelezi az önkormányzatoknak fizetendő iparűzési adót a kormány, amivel 72-75 millió forintot vesz el a várostól. További 30 millió forint kiesést okoz a díjemelések tilalma.

Az önkormányzatiság alapja, hogy legyenek saját bevételei a települési közösségnek: a helyi adóbevételekből tudja megoldani a város az óvodák, a kulturális és sportlétesítmények fenntartását, a közétkeztetést, az utak, járdák és zöldfelületek rendbetételét vagy éppen a közvilágítást.

Nagyatád egyik legnagyobb bevétele a helyben működő vállalkozások által fizetett ún. iparűzési adó.

Örvendetes, hogy a helyi gazdaság teljesítménye 20-24 százalékkal nőtt az elmúlt pár évben. Ugyanakkor a kormány azon intézkedése, amely szerint a kis- és közepes vállalkozásoknak az iparűzési adó 50%-át nem kell megfizetni, 72-75 millió forint kisesést okoz – mondta Ormai István polgármester. – Azt ugyan ígérik, hogy a kisebb településeknek kompenzálják ezt, de csupán másfél év alatt, és kisebb részletekben kapjuk meg. Ez bizonytalanabbá teszik a gazdálkodásunkat. Az önkormányzatoknak ez a bevétele gyakorlatilag állami támogatássá változik, a kormány szabja meg, mikor mennyit ad belőle vissza. A tavalyi 72 millióból mostanáig csupán 69-et kaptunk meg, vagyis még mindig nem az egészet. Világos, hogy még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek az önkormányzatok. 

További hiányt okoz az önkormányzati szolgáltatások és díjak emelésének tilalma. A járvány miatti intézkedés határideje ugyan év végén lejár, de egy törvénytervezet szerint jövő év június 30-ig meghosszabbítják azt. Ez összességében mintegy 30 millió forint kiesést jelent.

Miközben ugrásszerűen nőnek az élelmiszerárak, mi a gyermekétkeztetés térítési díját és így a nyersanyagnormát sem emelhetjük – hozott példát a polgármester. – A kimutatás szerint a mi termékskálánkon 23 százalékos nyersanyag-áremelkedés történt egyetlen év alatt! Az elkészített ételek minősége viszont szigorúan előírt, azt tartani kell, vagyis a hiányzó összeget saját forrásból kell visszapótolni. Ez már idén is komoly kiesést okozott, jövőre még többet fog, hiszen egyre nagyobb a pénzromlás mértéke.

Arra a kérdésre, hogyan pótolják a kieső bevételeket, a polgármester úgy válaszolt: 2019-hez képest 33 fővel kevesebb alkalmazottjuk van, azaz 10 százalékos létszámcsökkentésre kényszerültek, hogy megtakarításokat érjenek el, de más területen is össze kellett húzni a nadrágszíjat. Végül kijelentette: mind az iparűzési adó teljes kompenzációjára, mind a kötelező béremelés fedezetére számítanak, mert ezek nélkül nem lesz kiegyensúlyozott Nagyatád jövő évi gazdálkodása.

Korábbi felvétel
Korábbi felvétel

 

Megosztás