140 milliót spórol Nagyatád, miközben az energiaköltsége ötszörösére nőtt

Évi 263 millió forint többletkiadást okoz az energia árának drasztikus emelkedése az önkormányzatnak és intézményeinek. Úgy, hogy közben 140 millió forintot takarít meg. Az államtól 142 milliót kap ellentételezésül.

Vagyis a spórolás nélkül 400 milliós lenne a többletkiadás. Megnéztük, hogyan érinti Nagyatádot az energiaválság.

Az említett megtakarítás egyik része a geotermális fűtés bevezetésének köszönhető: a mostani árakon évi 40 millió forintot spórol a város azzal, hogy öt nagy intézményének a fűtésére nem kell gázt használnia. A másik része pedig annak köszönhető, hogy az önkormányzat cselekvéssel reagált az energiaválságra: 20 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást, elsősorban a gázét. Az irodákban 20 fok lehet, munkaidő után és hétvégén csak temperáló fűtés megy; lezártak több intézményt, pl. edzőtermet, a múzeumot és a művészeti galériát, ill. korlátozott nyitvatartással működik az uszoda, a könyvtár és a gyógyfürdő; két, csak nagyon drágán fűthető óvoda működését pedig ideiglenesen felfüggesztették; kikapcsolták a díszkivilágítást és a Széchenyi park több lámpatestjét is – ez összességében évi 100 millió forintos megtakarítást eredményez.

2021-ben bruttó 107 millió forint volt az önkormányzat és intézményei áram- és gázdíja. Ez idén várhatóan 370 millió forint lesz – a 140 milliós megtakarítások után. A 263 millió forintos többletkiadás ellentételezéséül kapott a város 142 milliót az államtól. Így egyik évről a másikra 121 millió forinttal, több mint a duplájára növekszik az energiára fordított kiadás.

Az érdeminek mondható állami kompenzációt a kötelező feladataink ellátására kaptuk, ilyen pl. a gyermekétkeztetés, az óvodai és a bölcsődei ellátás, a közvilágítás. További központi segítségben bízunk azon kívül, hogy folyamatosan takarékoskodunk az energiával – mondta Ormai István polgármester. – A nehézséget leginkább a sportcsarnok és a fürdők okozzák, ezek nem kötelező önkormányzati feladatok, ezekre nem is kaptunk kompenzációt, viszont igen nagy az energiafelhasználásuk.

A fedett uszodában a medencetér lámpáit kisebb fogyasztásúakra cserélték; a légtechnikai berendezés működését bizonyos időszakokban természetes szellőztetéssel váltották ki; korlátozták a nyitvatartást, de úgy, hogy mindenkinek maradt úszóideje. Szerencsére gázt nem kell használniuk, termálvízzel fűtenek, ám ezt nagy fogyasztású villanymotorokkal mozgatják, forgatják.

A kilencszeresére ugrik idén a villamosenergia-költségünk 2021-hez képest: az akkori 3,5 millió forintról 30,6 millióra – ismertette a számokat a polgármester.

Az energia árának emelkedése minden eddigit meghalad, és az önkormányzatok finanszírozási lehetőségeit is, azok ugyanis kitettek a piaci viszonyoknak.

Megosztás