1500 állat a jubileumi kiállításon

20 éves a nagyatádi Galamb, Díszmadár és Kisállattenyésztők Egyesülete. Az ötödik nagy szabású kiállításukon rekordszámú állatot mutatnak be a hétvégén. Galambok, nyulak, díszmadarak sokasága – Videó a cikkben!

A délelőtt folyamán már javában zajlott az állatok bírálása. A hosszas zsűrizés ma szinte egész nap tartott. Nem meglepő, hiszen rengeteg állatot kellett szemügyre venni a bíróknak, ráadásul nagyon alaposan: az osztályozás a tollazat színétől kezdve, annak minőségén át egészen a madarak körmének színéig tart. A végeredményt azonban csak vasárnap hirdetik ki hivatalosan a szervezők. A bírák között akadt nagynevű külföldi, például amerikai szakember is. A nagyatádi egyesület elnöke, Horváth Csaba elmondta, a hazai tenyésztők Európában az élvonalba tartoznak, ezért is szeretik a magyarországi kiállításokat. Az atádi esemény is évről-évre egyre elismertebbé válik, ezt bizonyítja az is, hogy idén már a szomszédos országok nemzetei is szép számú nevezővel képviselik magukat.

Az idei kiállításon öt klub állítja ki szárnyasait. Ezek közül a legnagyobb a több mint 50 éves Magyar King Klub. Ez az egyesület hozta a legtöbb jószágot a rendezvényre: 530 egyedet mutat be 55 kiállító. De hazánk legnagyobb múltra visszatekintő szervezete is képviseli magát, ugyanis a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének elnöke is részt vesz a rendezvényen.

Jelentős szerepet kap a kiállításon a magyar galambfajta, az óriás galamb. Ezek a gyönyörű szárnyasok a török hódoltság idején terjedtek el leginkább hazánkban, és máig is nagyon népszerűek a hazai tenyésztők körében. Egyébként a világ legnagyobb galambfajtái közé tartozik.

A nagyatádi kiállítók különlegességeket is bemutatnak: a jeges- és a seregélygalamb ugyanis olyan fajták, amelyek kiállításokon csak ritkán tűnnek fel.

A galambok mellett természetesen más háziállatok is feltűntek. Három földrész madárfajai közül több mint 100 díszmadár is megcsodálható a napokban. A különleges szépségű madarak közt láthatunk lórikat, papagájokat, amelyek nem magevő szárnyasok, hanem nektárral és gyümölcsökkel táplálkoznak. A csarnokba látogatók a turbékolás és csicsergés mellett kukorékolásra is felkaphatják fejüket (nemcsak a hajnali órákban). Legyen szó csőrétől a lábujjáig fekete kakasról vagy tarka-barka tyúkról, egészen biztosan különleges élmény lesz a vendégeknek, hiszen nem minden nagymama hátsóudvarában kapirgálnak ilyen baromfik. A bolyhos kedvencek rajongóinak sem kell búslakodnia: szebbnél szebb, kicsi vagy épp óriási nyuszik várják őket is.

A helyi szervezők idén a program kiegészítéseként bevonták az általános iskolák diákjait is. Rajzversenyt hirdettek számukra, amelynek eredményhirdetését szintén vasárnap délután tartják meg.

Az alábbiakban megtekintheti a különleges állatokról készült zenés videónkat!

Megosztás