1500-nál is több gyerek maradt iskola nélkül Nagyatádon

Ilyen hétfő reggel emberemlékezet óta nem volt a városban: a tanév kellős közepén üres tantermek, otthon veszteglő szülők vagy éppen nagyobb testvérek vigyáznak a kisebbekre. Az óvodai és bölcsődei ellátás is szünetel.

Reggel egy nagyatádi apuka siet éppen hazafelé a meglehetősen kihalt utcán. Azt mondja, elsős a kislánya, szerencsére a munkahelyén megengedték, hogy éjszakai műszakban dolgozzon. Így nappal ő fog a kislányra vigyázni, éjjel pedig az anyukája.

Egy nagykorpádi anya azt mondta: – A nagyobbik gyerek vigyáz a kisebbre otthon. A tanárnéni küldött már át leckét is.

Négy gyermekünk van, két ovis, egy alsós és egy felsős – mondta egy mikei anyuka. – Én otthon maradok velük, már az ovisok sem járnak be.

Két gyermekünk gimibe jár, egy pedig a Bárdosba – mondta Szakonyi Viktória. – A gimnazisták még nem tudják pontosan, hogyan fognak tanulni. A 11.-es előrehozott érettségit szeretett volna tenni, ez most bizonytalanná vált.

Egy három gyerekes nagyatádi apuka úgy válaszolt: a 19 évesre bízták az általános iskolás és egy ovis felügyeletét.

Az általunk megkérdezett diákok többsége egyébként nem örül neki, hogy otthon kell maradnia. A válaszaikból azt derült ki: zavarja őket, hogy nem úgy alakul a napirendjük, ahogy megszokták. A kortársaikkal való személyes együttlét szintén hiányzik nekik, várhatóan főleg hosszú távon.

481 diák jár a Bárdos iskolába. Ám közülük senkinek nem kértek iskolai felügyeletet a szülők.

Amúgy is azt kérte tőlünk az Oktatási Hivatal, hogy csak annak vállaljunk iskolai felügyeletet, akinek a szülője maga is részt vállal a járvány elleni védekezésben: pl. egészségügyi vagy karhatalmi dolgozó – válaszolta Iváncsics Gyula igazgató. – Egyébként fél 8-tól 4-ig nyitva vagyunk, ügyeletet adunk. A portás beengedi a szülőket, ha kopognak, lehet ügyet intézni. A ma reggeli értekezleten igyekeztünk a Magyarországon még kísérleti szakaszban lévő digitális oktatás programjai alapján elindítani a munkát. Egyelőre két heti tananyagot igyekszünk összeállítani. A Kréta-rendszerhez mindenkinek van hozzáférése, most elsősorban ezen keresztül folyik a kommunikáció. Ez telefonon, tableten és számítógépen is elérhető.

Az Árpád iskolában 380 gyerek tanul. Ma reggel ott is üresek voltak a folyosók és a tantermek. Egyelőre ott sem kért senki iskolai felügyeletet.

Egy szülő jelezte eddig, hogy ha hosszabb távon így marad a helyzet, akkor kénytelen lesz élni vele – tudatta Ujvári Tomor igazgató. – Most főleg alsós szülők sorra jönnek be a tankönyvekért. Ügyeletet adnak a kollégáink, egyébként pedig most dolgozzuk ki, pontosan hogyan fogjuk megoldani a távoktatást. Holnaptól tematika alapján elindítjuk az online oktatást. Alapvetően a Kréta-rendszeren keresztül dolgozunk: feladatokat, kérdőíveket küldünk, illetve internetes anyagok linkjeit is. Az iskola honlapján, facebook-csatornán és e-mailben tartjuk a kapcsolatot a diákokkal és a szülőkkel.

Ma délelőtt Ormai István polgármester bejelentette: más városokhoz hasonlóan bezárják az ovikat és a bölcsődét is Nagyatádon. Aki igazolja, hogy nem tudja kire bízni a gyermekét, ill. nyilatkozik arról, hogy a családban senki nem járt külföldön az elmúlt hetekben, azoknak a gyerekeit továbbra is fogadják, kisebb csoportokban gondoskodnak róluk az óvónők, dadusok.

Mintegy 320 ovis van jelenleg a városban. A Nagyatádi Óvódák vezetője, Laczikné Koleszár Éva kérdésünkre azt mondta: ügyeletes óvodákat jelölnek ki, ezekben kiscsoportokban vigyáznak az apróságokra. A tapasztalataik szerint nagyon kevés szülő kéri majd ezt, de ha a szülő nyilatkozik arról, hogy nem tudja másképp megoldani, természetesen az intézmények biztosítják a lehetőséget.

Példátlan a kialakult helyzet, így számunkra is nagyon sok a kérdőjel – válaszolta kérdésünkre Horváth Szilárd, a Ninesz vezetője. – Ami nyilvánvaló: mi nem tudunk home office-ban dolgozni, nekünk a munkahelyünkön kell helyt állnunk. Minden feladatunkat el fogjuk látni, így az étkeztetést is. A felnőttek és a gyerekek számára egyaránt biztosítani fogjuk, tehát az idősotthonban lakók, illetve odalátogatók számára is. A diákoknak szintén biztosítjuk, de ezt a szüleiknek igényelniük kell. A rendelet szerint nem fogyaszthatják el az intézmények ebédlőiben, tehát éthordókban tudják hazavinni.

A szülők akár telefonon, akár írásban is jelezhetik igényüket: ezt az iskolában vagy a Ninesz-nél is megtehetik a mai naptól kezdve.

 

Megosztás