170 éve tört ki a forradalom! – Képek és videó az ünnepségről

Az 1848-49-es forradalom kerek évfordulóját ünnepeljük az idei évben. A százhetven évvel ezelőtti eseményeknek ma is érvényes üzenete van. A márciusi ifjak tettei, az elnyomás legyőzése ma is példát állít elénk.

„Fontos, hogy lehessen ebben az országban szabadon élni és gondolkodni. Lehessen szabadon megfogalmazni, kimondani, leírni és közzétenni a gondolatokat, a véleményeket, a valóságot, az igazságot. És mindezt lehessen szabadon olvasni. Lehessen szabadon választani értékek és nézetek között. Az 1848-as forradalom kivívott szabadsága üzeni nekünk, hogy nem hagyhatjuk, hogy elvegyék az embereknek, az állampolgárok közösségeinek, a településeknek az önállóságát és a szabadságát. Az igazságtalanság eltorzítja az embereket. A korlátok nélküli hatalom félelmet kelt, kényszereket szül. Ezért fontos, hogy szabadok és igazságosak legyünk.” – mondta ünnepi beszédében Ormai István, Nagyatád polgármestere.

Huszárok is közreműködtek a megemlékezés során - fotó: Röhrig Dániel
Huszárok is közreműködtek a megemlékezés során – fotó: Röhrig Dániel

A napsütéses tavaszi idő sok nagyatádit kicsalogatott a március 15-i városi ünnepségre.

A megemlékezésre az Árpád iskola diákjai színvonalas műsorral készültek (felkészítő tanáruk Kámán Éva). Felcsendültek mára már hagyományossá vált dallamok, és nemzeti színű kendőkkel előadott koreográfia színesítette az összeállítást. A Himnuszt Vitéz Kiss Horváth Zoltán színművész szavalta el. A műsorban közreműködött a Nagyatádi Fúvószenekar is.

A megemlékezés végén a helyi szervezetek és egyesületek rótták le tiszteletüket a forradalom hősei előtt: koszorúikat elhelyezték Kossuth Lajos szobra előtt.

Nézze meg rövid összeállításunkat az ünnepi műsorról!

Fotó: Röhrig Dániel
A videót összeállította: Grunner Fanni

Megosztás