40 Rinya menti tóban tározták be a sok csapadékot

Kéthavi átlagnak megfelelő mennyiség hullott le az első másfél hónapban Nagyatád környékén. A Rinya és a Nagyatádi Malom-árok vízkészlete jelentősen emelkedett a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint.

Mintegy 40 millió liter belvizet tudtak visszafogni az országban az elmúlt két hónap csapadékából az aszályra készülve – tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Megkérdeztük, mi a helyzet térségünkben.

Nagyatád környékén területi átlagban 135 mm csapadék mennyiség hullott le, amely kéthavi mennyiségnek felel meg. Ennek köszönhetően a Taranyi-Rinyán, a Babócsai-Rinyán, Lábodi-Rinyán, illetve a Nagyatádi Malom-árok vízkészletében jelentős emelkedést tapasztaltak, válaszolta a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG). Az említett vízfolyások az ő kezelésükbe tartoznak, azokon több halastó, ill. halastórendszer található.

Fotó: DDVIZIG
Fotó: DDVIZIG

A Taranyi-Rinyán 27 tó, a Babócsai-Rinyán, illetve a Lábodi-Rinyán összesen 13 tó található, amelyek különböző méretű tavakból, teleltetőkből állnak, az összes területük eléri a 2257 hektárt.

A tavak kezelője ugyan nem a DDVIZIG, de a szükséges vízkészletet gravitációs módon ők biztosítják a részükre. Szerencsére nagyon szoros együttműködésben állnak a halastó-tulajdonosokkal, hiszen mindkét fél érdeke, hogy a többletvizeket betározzák, és óvják a vízkészleteket – írták.

A tavalyi évben nagyon száraz, aszályos időszakok voltak megfigyelhetőek, így a térségben lévő vízrendszerek erős vízhiánnyal küzdöttek. A vízfolyásaink vízkészlete nagyon alacsony volt, a tavak nem tudták a szükséges mértékű víztározásokat elvégezni. A térségben lehullott nagy mennyiségű csapadék betározásával a tavak elérték a biztonságos üzemeltetéshez szükséges szinteket

– zárul a DDVIZIG tájékoztatása.

Megosztás