5+1 lélekemelő film az ünnepekre

Az ünnepek alkalmasak a nagy „semmittevésekre”. Rendjén is van ez így, együtt vagyunk, pihenünk. Ilyenkor egy-egy jó film bearanyozhatja a közös délutánokat. Szubjektív filmajánló következik!

1. A boldogság nyomában

Chris Gardner célja, hogy családját boldognak lássa, hogy megteremtse számukra az anyagi biztonságot, ám valahogy sosem jár sikerrel. Az egyre lejjebb csúszó főhős harca attól lesz még húsbavágóbb, hogy igaz történetet dolgoz fel a film. A végén bebizonyosodik, minden nehézség áthidalható, csak elszántság, jókedv és szeretet kell hozzá.

2. Igazából szerelem

Igazi könnyű, családi karácsonyi mozi. Éppen megfelelő arányban tartalmazza a nevetést és a sírást. A történet mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra, vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. A sok kusza szál a film végén parádésan összefut, és mindenkinek hoz „megoldást”!

3. Életrevalók

Még egy igaz történet, és mint ilyen, igazolja is a mondást: az élet írja a legjobb történeteket. Igazi remekmű, szívszorongatóan emberi és mély, ugyanakkor vidám, könnyed és felhőtlen. Két ember, a mozgásképtelen, kifinomult gondolkodású, dúsgazdag arisztokrata és a derűs, őszinte ösztönlény. Eltérő élettapasztalataik pazar helyzetkomikumokban csúcsosodnak ki, ami a tragédiák mellett a nevetést biztosítja.

4. Ízek, imák, szerelmek

null

Bocsi, de ezt is az élet írta! Liznek mindene megvan, amiről csak egy nő álmodhat: férj, ház, sikeres írói karrier. De ő mégis boldogtalan, másra vágyik, bár maga sem tudja pontosan, hogy mire. Keresi magát, elválik a férjétől, és viszonyt kezd egy nála jóval fiatalabb színésszel. A megoldás azonban mégsem ez. Ahhoz messzebb kell utaznia, és nemcsak a világban, hanem önmagában is.

5. Amélie csodálatos élete

null

Kevés bájosabb film létezik ennél, ami arra tanít meg minket, hogy még a legunalmasabb hétköznapokat is boldogsággal, vidámsággal tölthetjük meg, ha kinyitjuk a szívünket, és mozgósítjuk a fantáziánkat. A naiv fiatal párizsi lány egy bisztróban felszolgáló, szereti a szomszédait, és átlagos életet él. Ám egy nap váratlan fordulat történik: a lakásának egy titkos zugában kis dobozra talál, amely az előző lakó gyerekkori emléktárgyait tartalmazza. Elhatározza, hogy visszajuttatja a kis dobozt jogos tulajdonosának. Ettől kezdve élete gyökeresen megváltozik.

+1 A Gyűrűk Ura trilógia

null

A legszebb mese a világon! Igazi hardcore filmfalóknak ajánlom. Egész napos program, páratlan küzdelmek, nagy veszteségek, de, persze, a végén győz a jó! A film alapjául szolgáló háromkötetes könyv írója, J. R. R. Tolkien egyszer úgy jellemezte A Gyűrűk Urát: „alapvetően vallásos mű”. Valóban sok teológiai téma jelenik meg a történetben: a jó és a rossz harca, a gyenge harca a pusztító gonosz ellen, kegyelem gyakorlása, halál és halhatatlanság, feltámadás, megváltás, bűnbánat, önfeláldozás, szabad akarat, alázat, igazság, barátság, hatalom és gyógyítás. Az irgalom és szánalom magasztos erényei.

Megosztás