58 százalékkal több temetés Somogyban

Az elmúlt egy hónapban ennyivel nőtt a temetések száma az egy évvel korábbihoz képest. Átlagosan 400-nál is több fertőzött lett naponta megyénkben az elmúlt hét napban. Ez nagyon magas, 15,4 százalékos növekedést jelent.

Somogyban továbbra is igen magas az igazolt új fertőzöttek száma, már meghaladta a 21 ezret is (21.124). A növekedés üteme a legaggasztóbb: az elmúlt hét napban 2814-gyel (15,4%-kal) lett több covidos a hivatalos adatok szerint, napi átlag 402-vel.

A koronavírussal összefüggésben elhunytak számát továbbra sem közlik megyei bontásban, úgyhogy csak a temetések számából tudunk kiindulni. A megye legnagyobb ilyen szolgáltatója, a Somogy Temetkezési Kft., amely a gyászszertartások mintegy felét végzi. A vállalkozás adatai azt mutatják, hogy az elmúlt egy hónapban 157 temetést végeztek, egy éve ugyanezen időszakban pedig 99-et. A növekedés 58 százalékos. Nagyatádon és vonzáskörzetében pedig 27 elhunytat helyeztek végső nyugalomba az egy évvel korábbi 8 helyett. A második hullámban ugyancsak drámaian romlottak ezek a számok, erről korábban itt írtunk.

Országosan is rossz a helyzet, a Covid-osztályokon szinte minden kórházban hatalmas a túlterhelés, kevés az ápoló, és ők is egyre kimerültebbek. A kritikus szakdolgozói létszámhelyzet miatt háromlépcsős béremelési koncepciót dolgozott ki a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, bruttó 280 ezer forintos kezdő fizetést szeretnének.

Győr-Moson-Sopronban már önkénteseket toboroznak a koronavírusos betegek kórházi ápolására. Ugyanezt teszi az Országos Kórházi Főigazgatóság is: ismét elindítja a COVID Önkéntes oldalt az egészségügyi végzettséggel rendelkező vagy egészségügyi képzésben résztvevők számára. Szegeden pedig már szelektálni kell a daganatos és a sürgős betegek között is, szombaton válságértekezletet tartottak a klinikán, miután a romló járványhelyzet miatt egyre több embert kell átvezényelni a járványközpontba.

Már a 18 ezer 400-at is meghaladta a koronavírus következtében elhunytak száma, 11 276 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1340-en vannak lélegeztetőgépen. Az elmúlt hét adatai világviszonylatban is kiemelkedően rosszak: lakosságarányosan, egymillió főre vetítve csak Csehországban volt rosszabb a halálozási arány, míg a kórházi adatok európai szinten is riasztók, és rekordot döntött a járvány áldozatainak száma is.

Eddig már csaknem 1 millió 900 ezer embert beoltottak, a lakosság átoltottsága elérte a 16%-ot, ezzel Magyarország a 2. az uniós listán.

COVID ellátás az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán 2021.03. Fotó: Kovács Attila - Semmelweis Egyetem
COVID ellátás az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikán 2021.03. Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Megosztás