A 12-18 évesek talán harmada lesz védett Atádon

Mindössze 29 diák kapja meg holnap az iskolai védőoltás első dózisát. Ezzel Nagyatádon becslések szerint 30 százalékos lesz a 12 feletti általános iskolások átoltottsága. Országosan is hasonló a helyzet.

Holnap lesz az iskolai oltás Nagyatádon

Az iskolai oltási kampány holnap „ér” városunkba, összesen 29 diák kap védőoltást az Árpád fejedelem iskolában. Azt, hogy rajtuk kívül még hány atádi 12-18 év közötti fiatalt oltattak be a szülei a nyáron, nem tudni. A középiskolákban némileg jobb lehet az arány.

A tinédzserek 36 százaléka védett

Országos adatunk viszont van, nem túl hízelgő: 20 ország közül hazánk a 12. helyen áll, írta a 24.hu az OECD-nek küldött adatok alapján. Bár az iskolások oltása felpörgött a napokban, Magyarországon így is az 587 ezer 12 évnél idősebb, de 18 évnél fiatalabb tinédzser közül eddig csak 233 ezer jutott hozzá valamelyik oltás első dózisához (39,8 százalék), közülük pedig 212 ezren (36,2 százalék) estek át a második oltáson is.

Egyre több embert fertőz meg a delta

A legfrissebb adatok szerint 262 új fertőzöttet igazoltak az elmúlt napon. Az is kiderült, hogy összesen 162 ezren nem vették fel a 2. oltást, pedig esedékes lett volna. A felnőtteknek beadott első dózisok számában jelenleg már csak a huszadik helyen állunk 30 európai ország közül. 

A teljes védettség megszerzésének elmulasztása azért aggasztó, mert a friss fertőzések háromnegyedét a delta variáns okozza idehaza, ez pedig az eddigieknél is veszélyesebb.

A kórházba kerülők szinte mind oltatlanok

Fel kell készülni a negyedik hullámra, emiatt a legfontosabb, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen – mondta ma a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa a Kossuth rádióban, szemlézte a hvg.hu. Szlávik János emlékeztetett, a koronavírus delta variánsa sokkal jobban terjed a gyermekek körében, ráadásul már tünetmentesen is tud fertőzni. Kitért arra is, hogy a mostanában kórházba kerülők 90 százaléka semmilyen oltást nem kapott.

Ezt erősítették meg a legfrissebb tengerentúli adatok is: bár Amerikában jelentős járványhullám tetőzik az elkövetkező hetekben, ez gyakorlatilag csak az oltatlanokat érinti. Össze sem lehet hasonlítani az oltottakra és az oltatlanokra leselkedő veszélyeket, összegezte a tapasztalatokat a Magyar Hang.

Novemberre robbanhat be nálunk a delta variáns

Kiderült, hogy az oltás hatékonysága néhány hónap alatt elhalványul, mely után az emberek ismét meg tudnak betegedni, és természetesen tovább is tudják adni a koronavírust – mondta Vattay Gábor, az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője az InfoRádiónak. Világossá vált, hogy az idő múltával a súlyos betegséget kiszűrő hatása is gyengül az oltásnak, ezért nagyjából 5 hónap után ajánlatos újraoltatni a lakosságot. „Egyrészt, mert a járvány az 5-6 hónapja oltottakon szabadon tud terjedni, másrészt a súlyos megbetegedések száma is felugrik” – összegezte a szakember.

Vattay Gábor szerint, ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem kapják meg a harmadik oltást a magyar emberek, akkor becslések szerint október végén, novemberben robbanhat be a delta variáns a hazai kórházakban, mivel május közepére-végére tehető a lakosság zömének második oltása.

Az eddigi legrészletesebb adatok

Minden eddiginél részletesebb adatokat közölt az Országos Kórházi Főigazgatóságtól arról, hogy a beoltottakat milyen arányban támadta meg a koronavírus Magyarországon, adta hírül a 444.hu. Az információk igen tanulságosak, pl. kiderül belőlük, hogy legalább három héttel a második adag vakcina után az oltottak mindössze

  • 0,086 százaléka kapta el a vírust
  • 0,013 százaléka került kórházba
  • 0,003 százaléka hunyt el koronavírusban.

(Nyitókép: MTI)

Megosztás