A 69. riasztást kapták a tűzszerészek Somogyból

Egy szovjet gyártmányú, 100 kilogramm tömegű, betonköpenyes gyakorlóbomba került elő tegnap Nagyatádon, amely pirotechnikai anyagot nem tartalmazott. Ez volt idén a 69. somogyi riasztása a HM tűzszerészeinek.

Tegnap számoltunk be róla, hogy egy II. világháborús bombára bukkantak a Berzencei úton. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkre ma válaszolt a Honvédelmi Minisztérium Kommunikációs Osztálya. 

Eszerint szerdán délelőtt érkezett rendőrségi bejelentés az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész ügyeletére arról, hogy Nagyatádon, a Berzence felé vezető műúton található benzinkút közelében, útépítési munkák során feltételezett robbanóeszközre bukkantak.

– A helyszínre érkező tűzszerész járőr parancsnoka megállapította, hogy egy szovjet gyártmányú, 100 kilogramm tömegű, beton köpenyes gyakorlóbomba került elő, amely pirotechnikai anyagot nem tartalmazott – írta Gajdos Milán hadnagy. – Az eszköz korábban mindössze olyan imitációs anyaggal lehetett ellátva, ami a bomba vetésének gyakorlását segíthette, pontosan megjelölve az érintett területet a becsapódást követően. A gyakorló eszköz beazonosítása során tehát nem volt szükség lakosságvédelmi intézkedések elrendelésére, a bombatestet pedig elszállították alakulatunk katonái a helyszínről a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére.

2021-ben eddig összesen 1610 robbanótestekkel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett az alakulat tűzszerész ügyeletére Magyarország teljes területéről. Somogy megyéből idén összesen 69 alkalommal riasztották őket, jellemzően második világháborús robbanóeszközök kezeléséhez. 14 esetben kellett sürgősséggel vonulniuk somogyi címekre. A megyében leggyakrabban különböző űrméretű német, szovjet és magyar gyártmányú repesz aknavetőgránátok, illetve tüzérségi lövedékek kerültek elő az idén.

Nagyatádon legutóbb idén márciusban történt tűzszerész mentesítés: egy második világháborús eredetű, 82 milliméter átmérőjű, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot szállítottak el ekkor az alakulat katonái a településről. 

 

 

Megosztás