A gondolat és a művészet szabad

A városban hiány van fiatal képzőművészekből – mondta Kertész Sándor Székely Bertalan-díjas festőművész a Nagyatádi nyári alkotótábor kiállításának tegnapi megnyitóján. Bejelentette: ez az utolsó tábor, amit ő vezet.

Kertész Sándor a harmadik alkotótábort vezeti Nagyatádon, ezen 12-en vesznek részt a héten.

Reméljük, hogy még sok ilyen lesz. A csapat nagy része nagyatádi vagy itteni kötődésű. A táborban a szakmai vezető irányításával új technikát tanulunk, fejlesztjük a készségeinket, mindenki igyekszik annyi képet és olyan technikával megfesteni, amennyit a saját tempójában tud – fejtette ki Nagy Erika szervező. – Idén mozdulattanulmányokat és fejrajzokat készítettünk, ezáltal fejlesztve az alaptechnikákat. Közösség, hobbi, szórakozás, és lehetőség arra, hogy az ember a saját szintjéhez képest magasabbra jusson – ezekről szól a tábor.

A 80 éves Kertész Sándor bejelentette visszavonulását, úgy fogalmazott, megfáradtnak érzi magát.

Az én célom mindig az, hogy az, úgymond, dilettáns hobbifestőket amatőr szintre emeljem. Ehhez pedig az kell, hogy alaptechnikákat sajátítsanak el – mondta a festőművész. – Az ilyen alkotótáborokban két fajta tanár van: az egyik, aki a szabad alkotást pártolja, azt mondja, hogy mindenki azon dolgozik, amin akar. A másik olyan, mint én, nekem az a szakmai elvárásom, hogy a résztvevőknél érezhető fejlődést érjek el. Szerencsére a hangulat mindig jó, és sokszor születnek igazán színvonalas munkák is.

A táborvezető szomorúnak találja, hogy viszonylag kevés fiatal fordul a képzőművészeti pálya felé. Szerinte Nagyatádon hiányzik az utánpótlás. A táborokban ugyanis a legtöbb résztvevő az idősebb korosztályból kerül ki. A kiállítást Ormai István nyitotta meg, akinek minden festőhöz volt egy-egy gondolata. Mint mondta, úgy látja, nagyon sokat változtak, gazdagabbak, érettebbek lettek.

Egy festménynek kérdései vannak, és válaszai is vannak. Valamennyiőtöknek gratulálok, mert a képeitekkel kérdéseket tesztek fel, történeteket mondtok el, egy-egy érzést mutattok meg, és választ adtok – hangsúlyozta a polgármester. – Aki szemléli a képet, az a saját kérdéseit is meg tudja fogalmazni, ha a válaszait nem is feltétlenül.

Ott állunk egyedül egy festmény előtt, és azt gondolunk, amit akarunk. Mert a gondolat és a művészet, az szabad, zárta megnyitóját Ormai István.

Megosztás