A horvát boltokba járnak át cukorért, pedig ott dupla áron van

Ma mindenki csak cukorért jött; egy óra alatt elkapkodták, amikor legutóbb kaptunk; 1 kilót még adunk, de nem tudjuk, mikor hoznak legközelebb – válaszolták a nagyatádi boltokban, a befőzés idején hiánycikk lett a cukor.

Hetek óta hiánycikk a kristálycukor Magyarországon, számolt be róla tegnap este az RTL Híradója.

Vélhetően ennek hatására küldött üzenetet és fotót egyik olvasónk, eszerint az egyik nagyatádi élelmiszerüzletben szintén üresek a cukorpolcok. Körbenéztünk a városban, mindenhol megerősítették, vagy nincs náluk kristálycukor, vagy napi 1 kilót tudnak adni, de az is hamarosan elfogy, és senki nem tudja, mikor kapnak legközelebb.

Múlt héten kaptunk minimális mennyiséget, azt egy óra alatt elkapkodták – felelték érdeklődésünkre az egyik boltban.

Egy másik üzletbe átlagosan 3 hetente szállítanak kristálycukrot, legutóbb 50 kilót kaptak összesen, ma még tudnak adni 1 kilót vásárlónként, amíg el nem fogy.

Mi 2 kilót adunk naponta egy vevőnek, de már csak 30 kiló van – mondták egy másik nagyatádi boltban. – Ma mindenki csak cukorért jött.

Az egyik hipermarketben üres volt a cukros pult, kérdésre azonban kiderült, a raktárból még tudnak kihozni cukrot. Egy másikban kihelyezték a polcokra, és 5 kilóig vásárolhatunk belőle.

A befőzések, a bor- és pálinkakészítés időszakában többen is keresik a kristálycukrot, ez is hozzájárulhat a hiányhoz, vélekedtek az egyik bolt eladói. Egy másik helyen viszont azt hangsúlyozta a vezető, hogy az árstop miatt egyszerűen senkinek nem éri meg a cukor forgalmazása, a gyáraktól a kereskedőkön át az üzletekig a lánc minden szereplője csak veszít rajta.

Ha október 1-én feloldják az árstopot, megint gond nélküli lesz az ellátás – fogalmazott az üzletvezető.

A kormány egyébként úgy reagált az RTL-nek, hogy vizsgálják, ha egy árstopos termékből a megfelelő mennyiség nem áll a fogyasztók rendelkezésére, a jelenlegi ársapka október 1-ig van érvényben, de elemzik a helyzetet és döntenek majd az árstopok ügyében.

A hazai cukorhiányra jellemző, hogy Nagyatádról és a többi dél-somogyi településről is sokan átjárnak Horvátországba vásárolni, főleg olyanok, akik nagyobb mennyiséget használnak fel a termékből, még úgy is, hogy nálunk 280 forint körül alakul az ára, a határ túloldalán pedig éppen a duplájába, 560 forintba kerül – de ott legalább van.

Megosztás