A Muravidéken jártak az Ady kisgimisei

A Határtalanul pályázatnak köszönhetően. A harmincöt 7. H osztályos tanuló Őrtilosról indult, a Mura és a Dráva összefolyásától, és követte a két folyó útját magyarlakta vidékekre.

Amerről folyóink rohannak – múltidéző kirándulás természeti kincsek, magyar emlékek nyomán, ez volt a pályázat címe. A KSZC Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnázium 7. H osztályos tanulói 2022. május 31-től június 4-ig kirándultak Szlovéniában a Határtalanul pályázat keretében.

Őrtilos, itt folyik össze magyar földön a Mura és a Dráva. Innét indulva követtük a két folyó útját magyarlakta vidékekre.
Őrtilos, itt folyik össze magyar földön a Mura és a Dráva. Innét indulva követték a két folyó útját magyarlakta vidékekre.

A 35 kisgimis bejárta a szépséges Muravidéket, megismerték Lendva, Muraszombat és a kisebb települések magyar emlékeit, nevezetességeit. Nem maradt ki Dobronakon az Ocean Orchids trópusi kert és a Bakónaki-tó melletti energiamező sem. A Szent Vid forrásban arcukat mosták, a Vinarium modern kilátójából elláttak Ausztiáig, Horvátországig és Magyarországig egyaránt.

Szlovénia kedvező földrajzi adottságait kihasználva, nem hagyták ki a páratlan szépségű Bled, illetve Bohinj magashegységek övezte területeit sem. Az utolsó napot, júnis 4-ét ismét Lendván töltötték. A kétnyelvű általános iskola vezetősége szeretettel fogadta a magyar diákcsapatot. A nemzeti összetartozás napját így különleges módon, külhonban, ám magyarlakta területen töltötték és ünnepelték a gyerekek.

IMG_20220601_095930.jpg
IMG_20220601_095930.jpg

Az érzékenyítés elérte célját: Lendva vára alatt, a Szent István szobornál történt koszorúzás után, a Himnusz éneklése alatt bizony könnyek szöktek a szemekbe, s a gyerekek megértették, átérezték, tényleg összetartozunk – mondta Dergez-Mohari Katalin projektvezető, osztályfőnök. – Rendkívül fontosnak tartom, hogy a gyerekek – lehetőségeikhez mérten – minél több tanórán kívüli, illetve iskolán kívüli tevékenységbe bekapcsolódhassanak. A 7. H az idén kezdte meg tanulmányait az Adyban, így különösen figyeltem a közösség építésére. Tavasszal körbetekertük a Kis-Balatont, a Zselicben éjszakai túrán vettünk részt, legutóbb pedig megvalósítottuk az idei osztálykirándulásunkat, mely a nyertes Határtalanul pályázatunkhoz kapcsolódott. Rajtam kívül két kollégám, Vránicsné Bődi Ildikó és Heizler Erika vett részt a kiránduláson, és segített a gyerekekre felügyelni. A pályázat írásakor úgy gondoltam, a 13-14 éves korosztály számára a nem túl messze fekvő Szlovénia, és annak magyarlakta területeinek megismerése lesz a megfelelő úticél. Úgy érzem, sikerrel jártunk, az osztályközösségnek kifejezetten jót tett ez az öt nap. Gyönyörű vidékeken jártunk, sok ismerettel gyarapodtunk. A Nemzeti Összetartozás Napját Lendván, a külhoni magyarokkal együtt megélni felemelő élmény volt. Őszintén nagyon örülök, hogy ezt így sikerült megvalósítani.

A diákok értékelték a kirándulást. Madarász Kamilla szerint sok osztálytársával most lett igazán jóban. 

– Jól éreztem magam, egyrészt a programok, másrészt a közösség miatt. Csapatépítés szempontjából nagyon jó volt. Még szívesen maradtam volna pár napot – így Varga Martin.

Harkácsi Viktória úgí fogalmazott: szuperül érezte magát, nagyon sok szép helyen jártak, majd reményét fejezte ki, hogy lesznek még hasonló programjaik.

Ezek után izgatottan várják a június végi vándortábort, melyet mint gyalogos vándortábor-vezető, szintén Dergez-Mohari Katalin szervez. Az idén a Mátrát hódítják meg. A tanárnő úgy hiszi, hogy a középiskolás évek meghatározó pillanatait egyrészt a tanórákon, másrészt – és talán sokkal inkább – a közös élményekkel adhatják a gyerekeknek.

 

Megosztás