A nagyatádi kemping 20. évfordulóját ünnepelték az idei kempingtalálkozón

18. alkalommal, csaknem 140 résztvevővel zajlott az idei Rinyamenti Országos Kemping találkozó. Egyben a Nagyatádi Thermal Camping Castrum 20. évi fennállását is ünnepelték a kempingezők.

A kempingezés több, mint sátrakkal, lakókocsikkal nekivágni az országnak, és a nomád életmód szellemében tábort verni egy-egy helyen, majd onnan portyázni a környéken. Több, mert ennek a kalandos tevékenységnek most már több, mint 60 éves múltja és ehhez kötődő kultúrája van Magyarországon. És azért is, mert az ember nem kempingezik egyedül – óhatatlanul egymás társaságát keresik a hasongondolkodók: a szomszédos sátrak lakói a táborozás pár napjára – jó esetben – melegszívűen, segítőkészen, barátsággal fordulnak egymáshoz, eszmét és emlékeket cserélnek, közös programokban vesznek részt. Évekkel később aztán egy másik helyszínen ismét egymásba futhatnak és a kötelék csak tovább erősödik. Éppen ezért a kempingezők kapcsolathálói kiterjedt, szoros hálózattá váltak az évtizedek során – így jöttek létre ennek hagyományát ápoló és erősítő klubok. Magyarországon jelenleg 5 bejegyzett kempinges egyesület van, ezek tagjai rendszeresen nekivágnak nyáron az országútnak és a meghirdetett találkozókon köszöntik a rég nem látott ismerősöket – a hálózatok országos kiterjedtségűek, sőt, néha a határon is túlnyúlnak.

Ezt a hagyományt ápolja a Thermal Camping Castrum Nagyatád is, melynek vezetője, Hujber Jenő országosan híres a vendégszeretetéről. Idén szervezték meg a 18. Rinyamenti Országos Kemping találkozót. A július 11-től 21-ig tartó programon különleges évfordulót ünnepelhettek, ugyanis a nagyatádi kemping 15-én ünnepelhette a 20. jubileumi évfordulóját. Összesen 67 egységgel, azaz mintegy 140 fővel zajlott a találkozó, érkeztek Szegedről, Debrecenből, Budapestről, Győrből, Miskolcról is résztvevők. Számos zenés programmal várták a résztvevőket: fellépett a héten a Coyote Country Company, az Accoustic Classroom, a Smilye Duos és a Sörös Band. A kempingezők kirándulást tettek Kaszóba, a klubok estéjén pedig minden résztvevő bemutatkozhatott a többieknek.

A résztvevők egyöntetű véleménye alapján a főzőversenyt élvesték a legjobban. Hujber Jenő szerint szenzációs hangulatban telt a szerda este.

9 bográcsban rotyogott a paprikáskrumpli, borzasztóan élvezte mindenki a versenyt, szinte már véres küzdelemmé fajult, egymás elől dugdosták a fűszereket, a főzési titkokat, mindenki nyerni akart. Összességében parádés hangulat uralkodott egész végig.

9 bográcsban készült a paprikás krumpli
9 bográcsban készült a paprikás krumpli

A kemping vezetőjének személyes meghívására több magyar kempingklub elnöke is jelen volt a találkozón. A Magyar Hagyományos Kemping Club összesen több, mint 30 egységgel képviseltett magát Nagyatádon.

Nagyon kellemes benyomásunk van Nagyatádról. Egy összeforrt társaság vagyunk, mindenből kivettük a részünket: az evés-ivásban, a táncban, a főzésben és persze a segítségben is. Többek között erről is szól a kempingezés: közösen segíteni egymáson. Jenő pedig hihetetlen jó házigazda – mondta el Erdei János, az MHKK elnöke.

A Klik, a Kempingesek és Lakókocsisok egyesületének elnöke most járt először Nagyatádon. Klubjuk még viszonylag újnak mondható, céljuk a fiatalabb korosztállyal is megismertetni a kempingezés hagyományait.

Egy 20 évvel később kezdtük, mint a legtöbb kempinges egyesület. Igyekszünk minél szorosabb kapcsolatot kialakítani más egyesületekkel is, hogy közösen ápolhassuk a hagyományokat és átadhassuk azokat a következő generációknak. Nagyatádon a Klik most járt először, az én képviseletemben személyes meghívás alapján, de jövőre biztosan programként kerül be az egyesületünk naptárába. Az atádi vendégszeretet példaértékű – mondta Lichy Szabolcs, a Klik elnöke.

Tegnap este ünnepelték a kemping 20. születésnapját: ebből az alkalomból Ormai István polgármester is ellátogatott a lakókocsik és sátrak közé, és ajándékot váltott a klubelnökökkel, Hujber Jenő Számára pedig emléklapot adott át, mellyel elismerte az elmúlt 20 év atádi turizmusban elért eredményeit. Ezután előkerült az óriási, 150 szeletes születésnapi torta is.

Ormai István polgármester emléklapot nyújtott át Hujber Jenőnek
Ormai István polgármester emléklapot nyújtott át Hujber Jenőnek
20. évfordulóját ünnepelte a kemping
20. évfordulóját ünnepelte a kemping

A vendégekre már csak mérsékeltebb programok várnak a következő másfél napban, mintegy kipihenve a hét izgalmas programjait.

Fotók: Lichy Szabolcs

Megosztás