A „Nagyatad” lett az ország 4. legnépszerűbb jelszava

Minden évben megjelennek különféle rangsorok, amikből kiderül, hogy milyen jelszavakat használnak leggyakrabban az internetezők. Márkus Marcell írása.

Idén érdekesen alakult ez a lista, ugyanis a Magyarországot vizsgáló gyűjtésben 4. helyre a Nagyatad szó került, amit a NordPass jelszókezelő adatai szerint 3 óra alatt lehet csak feltörni. Összehasonlításképp a listán szereplő legtöbb jelszó (például az admin vagy az 123456) feltörése csupán 1 másodpercet vesz igénybe.

 A 20 leggyakrabban választott jelszó Magyarországon:

1. admin

2. 123456

3. Kinder123

4. Nagyatad

5. 12345678

6. 123456789

7. motorola

8. telefon

9. 000000

10. mandula

11. 12345

12. onlinepont

13. qqqqq

14. password

15. mostoha21

16. qwertz

17. katica41

18. Kisfiam123

19. Mestram1234

20. viktorka

Ezekről a jelszavakról azt érdemes tudni, hogy a támadók gyakran próbálkoznak velük – népszerűségükből adódóan – egy fiók feltörésekor, így semmiképp sem ajánlott a használatuk. Az is fontos szabály, hogy ugyanazt a jelszót ne használjuk több helyre. A kétlépcsős azonosítás bekapcsolásával megelőzhető, hogy a jelszó feltörése esetén bejussanak a fiókjainkba, így, ha erre van lehetőség az adott weboldalon vagy alkalmazásban, érdemes beállítani. Ilyenkor a jelszó mellett egy másodlagos azonosítóra, például SMS-ben vagy e-mailben érkező kódra, vagy hitelesítő alkalmazás által generált 1 percenként lejáró ideiglenes jelszóra van szükség az új eszközről történő belépéshez.

A nehezen megjegyezhető jelszavak helyett megfontolandó a jelmondatok használata, amik több szóból állnak, tartalmaznak számokat és speciális karaktereket is, illetve könnyedén eszünkbe jutnak. Ilyen például egy kedvenc idézet vagy dalszöveg egy sora, kiegészítve valamilyen személyes információval, ami lehetőleg egyedi és nem könnyen kikövetkeztethető.

De miért Nagyatád? Tényleg 2635-ször városunk nevét használták volna idén jelszóként a magyarok? Nem túl valószínű.

Ez a lista általában a legkönnyebb jelszavakat tartalmazza és mint látható, a Nagyatad szó eléggé kilóg a sorból.

Esélyesebb, hogy valaki figyelemfelkeltés céljából feltette Nagyatádot a térképre azzal, hogy módosította a listát, vagy az elkészítéséhez felhasznált adathalmazt szennyezte hamis információkkal.

Akárhogy is történt, ezt követően végképp nem érdemes Nagyatádot jelszónak választani, hiszen a 20-as listán betöltött előkelő pozíciójának köszönhetően jó eséllyel próbálkoznak majd a támadók ezzel a szóval bejelentkezni a magyar felhasználói fiókokba.

(Forrás: https://nordpass.com/most-common-passwords-list/)

(Nyitókép: depositphotos.com)

Megosztás