A száraz karácsonyfa veszélyei

Bár sokan nehezen válnak meg a szép díszekben tündöklő, ünnepi hangulatot árasztó fájuktól, de a szobában száradó fenyőfa fokozódó tűzveszélyt jelent. A katasztrófavédelem felhívásban figyelmezteti a lakosságot.

A Katasztrófavédelem honlapján olvasható az alábbi közlemény:

A vágott fenyőfa a meleg szobában gyorsan kiszárad. Sokan vízkereszt elmúltával is meghagyják a karácsonyfát, amely veszélyessé válhat. Fontos, hogy az ünnepek elteltével a kiszáradt fenyőn már ne gyújtsuk meg a maradék csillagszórót. A karácsonyfák gyúlékonysága napról napra nő, s egy szikra is pillanatok alatt lángra lobbanthatja azt!

Égő karácsonyfa oltását csak akkor szabad megkezdeni, ha a rajta lévő elektromos égősor csatlakozóját már a dugaljból kihúztuk! Saját testi épségünket azonban ne veszélyeztessük! A mellékelt videóban is jól látható, hogy a nyílt láng közelében lévő gyúlékony anyag és a kiszáradt fenyő néhány másodperc alatt lángra lobban. Ilyen esetben sose kíséreljük meg mi az oltást, hívjuk a tűzoltókat a 112-es segélyhívószámon!

Száraz karácsonyfa pár pillanat alatt leég, a helyiséget pedig percek alatt ellepik a lángok, ahogy azt az alábbi videó is bemutatja:

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a gyertyákat, a karácsonyfán a csillagszórókat egy percre se hagyják felügyelet nélkül!

Megosztás