Álhír, hogy koronavírusos beteg van Nagyatádon

Nem igaz az a városban terjengő híresztelés, miszerint koronavírusos beteget találtak a Nagyatádi Kórházban. Légúti fertőzéssel kapcsolatos haláleset sem volt – tudta meg az Atádhír. Két mintát vittek vizsgálatra eddig.

A mintavétel lehetett a dezinformáció és a nyomában terjedő riadalom oka. Az Atádhír megbízható forrásból úgy értesült: a Nagyatádi Kórházból eddig két mintát vittek tesztelésre. A mintavételt és a vizsgálatot meg is kell ismételni az előírások szerint. Vagyis ugyanannál a betegnél a második negatív eredményt is meg kell várni ahhoz, hogy biztosan kijelenthető legyen: nem fertőzött koronavírussal. Eddig minden eredmény negatív lett.

Megrősített információnk szerint légúti fertőzéssel kapcsolatos haláseset sem volt mostanában a Nagyatádi Kórházban.

Jelenleg kétezernél is több vizsgálat van folyamatban az országban, tehát némi időbe telik, amíg megjön az eredmény. A mintákat autóval szállítják a fővárosba, hermetikusan elzárt dobozban. Koronavírus-fertőzés gyanúja esetén minden mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központ budapesti központi laboratóriumában vizsgálnak, függetlenül attól, hogy a potenciális beteg az ország melyik kórházában fekszik.

Egyébként két, egymástól eltérő esetben végeznek szűrést. A protokoll szerint a súlyos, ismeretlen eredetű tüdőgyulladással kórházba kerülők esetében automatikusan elvégzik a tesztet. Ekkor általában azonnal intenzív ellátást és gépi lélegeztetést kell alkalmazni.

A másik esetben, ha nincs súlyos állapotban az, aki fertőzött-gyanús, vagyis nincs feltétlenül szüksége kórházi ápolásra, otthon maradhat. A gyanú esetén továbbra is a háziorvosnak kell telefonálni, aki indokolt esetben riasztja a mentőket. Onnan egy mobilegységet küldenek, amelyik megfelelő védőöltözetben mintát vesz és eljuttatja a laborba. Általában az első hét vége felé romolhat a betegek állapota – ekkor ismét megnézik a mentők a fertőzöttet, és ha szükséges a kezelése, kórházba szállítják.

Ide tartozó mai hír: két idős magyar beteg hunyt el koronavírus-fertőzés miatt, egy 79 éves és egy 68 éves magyar férfi. Ezzel háromra nőtt az elhunytak száma Magayrországon.

 

 

 

Megosztás