Ami az egyiknek szemét, a másiknak munka

Újabb illegális hulladéklerakó-helyet számolt fel a városgondnokság. A közfoglalkoztatottak két napon keresztül hordták a Béke utcai temető mögött felhalmozott szemetet. Nem csak építési törmeléket tartalmazott a kupac.

Tavasszal egyszer már eltakarítottak minden szemetet a Béke utca mögötti földesutak mellől. Most ismét vissza kellett vezényelnie a városgondnokságnak a közfoglalkoztatottakat a helyszínre, akkora mértékben felhalmozódott az illegálisan elhelyezett hulladék. A temető és az iszapkomposztáló üzem mögötti földesút mentén mintegy 100 méter hosszan voltak megtalálhatók ezek a kupacok. Egy részük ezeknek építkezési törmelék volt. A közfoglalkoztatottak két napon át dolgoznak a terület megtisztításán, a szemetes konténer ezalatt többször is megtelik. 

Többször is megtelet a konténer a terület megtisztítása közben
Többször is megtelet a konténer a terület megtisztítása közben

A városházán a jegyzőtől megtudtuk, hogy minden otthon tulajdonosának kötelező a birtokán felhalmozodó hulladékot elszállíttatni, ellenkező esetben úgynevezett hulladékgazdálkodási bírságot szabhatnak rá ki. A kommunális- és szelektív hulladék elszállításáért így is, úgy is fizetnie kell minden lakosnak, és a kukásautók mindenképp elviszik a házak elé a tárolóban kihelyezett hulladékot. Évente kétszer lomtalanításra is van lehetőség, itt sem merül fel extra kiadás a lakosság részéről.

Az építési törmelék már más kérdés. Ennek elszállításához konténert szükséges bérelni, és ennek már, bizony, borsos az ára. Az elszállítás viszont kötelező, ellenkező esetben ismét bírságot kockáztathat az illető. Azt gondolhatnánk, ez a magyarázata annak, hogy a lakosság egy része inkább a könnyebbik megoldást választva, az ilyen fajta szemetétől valahol egy eldugott árokszélen próbál megszabadulni.

Az építési törmelék tetején egy játékkocsi maradványai pihennek
Az építési törmelék tetején egy játékkocsi maradványai pihennek

Ez lenne a magyarázat, ha valóban csak építkezési törmelék lenne felhalmozva ezeken a lerakóhelyeken, de nem így van. Ott jártunkkor nagyon is vegyes kupacok tornyosultak elénk: kommunális hulladékkal töltött zsákok, műanyag- és üvegpalackok, szerves szemét és még egy sor lomtalanításra ítélt sérült bútor és használati tárgy. Ezeknek legalább a felét hagyományos módon, ráfizetés nélkül elszállítják. Ennek ellenére mégis az illegális halmokat gazdagítják ezek a hulladékok. A fordított logika ironikus éle érződik a szemét szagában: költséget nem spórol senki azzal, ha nyilvánosan szemetel, és ha már kifizeti a szállítási díjat, miért „lopja” el a hulladékot a kukásautó elől?

Nem csak építési törmeléket halmoznak fel
Nem csak építési törmeléket halmoznak fel

Több helyen is van ehhez hasonló illegális szemétdomb Nagyatád környékén. Szerencsére egyik sincs szem előtt, és mindig időben eltakarítja a városgondnokság a Start Munkaprogram „Illegális hulladéklerakók felszámolása” projektjének keretében. Viszont a tény, hogy valaki végül mindig eltakarítja a hulladékot, senkit nem jogosít fel a nyilvános szemetelésre. Ráadásul koránt sem környezetkímélő az összetétele ezekenek a kupacoknak: volt, hogy fáradtolajos hordókat találtak az egyik ilyen halomban. Ezek veszélyesek lehetnek a környezetre és az emberekre is. A városgondnokság mindig fordít erőforrásokat az ilyen szeméthegyek felszámolására: a közfoglalkoztatottak saját épségüket kockáztatják az éles, hegyes, időnként mérgező hulladék eltakarításakor. Úgy látszik, a potyautas-magatartás nagyon is erősen beleivódott a társadalom szövetébe. „Valaki úgy is el fogja takarítani, miért tenném meg én?”

Megosztás