Ander: Állítsák vissza a lakástakarékok állami támogatását!

Ezt követeli a Jobbik, és ha kell, népszavazást is kezdeményezünk erről, mert ez volt a kispénzű emberek legjobb megtakarítási lehetősége – jelentette ki nagyatádi sajtótájékoztatóján a párt országgyűlési képviselője.

Két hete szüntette meg a lakás-takarékpénztárak állami támogatását a Fidesz-KDNP szavazataival a parlament, ahogy arról az Atádhír is beszámolt. Amint a szándék nyilvánosságra került, nagy roham indult. Az utolsó lehetőséget akarták kihasználni az emberek: összeomlott az ezzel foglalkozó cégek weboldala, sorok álltak a fiókok előtt.

Ander Balázs az üggyel kapcsolatos, a nagyatádi Fidesz-KDNP-iroda előtt tartott sajtótájékoztatóján hangoztatta:

– Követeljük, hogy a kispénzű emberek számára fenntartott rendszert valamilyen formában állítsák vissza! Látni kell azt, hogy a luxuskormányzat, amelyik nem sajnálja magától a 12 milliós órákat, nem sajnálják maguktól a luxusjachtokat, a luxusrepülőgépeket, azok sajnálták a magyar emberektől az éves szinten 72 ezer forintot. Ennyit jelentett a lakástakarék-pénztárak esetében az az állami támogatás, amivel hozzájárultak az ő megtakarításaikhoz.

A lakástakarék azért volt népszerű, mert az állam hozzátett 30 százalékot a lakáscélú megtakarításhoz. Az emberek legfeljebb havi 20 ezer forintot tehettek félre. Így kaphattak évente maximum 72 ezer forint támogatást.

– Ezt törölték el egyik pillanatról a másikra – mondta Ander Balázs. – Ugyanis egyik nap beterjesztették, a másik nap már meg is szavazták. Kivételes eljárásban tárgyalta az országgyűlés, amihez a képviselők egyötödének az aláírása szükséges. Szászfalvi László képviselőtársam volt az egyik olyan aláíró, aki támogatta azt, hogy ez a gyalázatos törvényjavaslat odakerülhessen egyáltalán ilyen kivételes eljárásban az országgyűlés elé.

A Jobbik képviselője szerint nyilvánvalóan elégtelen az a kormánypárti érv, mely szerint az emberek a lakástakarék helyett igénybe vehetik a CSOK-ot.

– A CSOK-ot a társadalom 3%-a tudta igénybe venni olyan formában, mint amire a kormány hivatkozik. Ezzel szemben a lakástakarék-pénztári megtakarításokkal a társadalom 15%-a, tehát 5-ször annyi ember tudott élni. Ezt most elveszik tőlük, azt a pénzt, amit éves szinten sajnálnak egy-egy embertől, Mészáros Lőrinc 24 másodperc alatt megkeresi akkor is, ha alszik.

A Jobbik képviselője azt mondta: mindent megtesznek, hogy az emberek valamilyen módon újra hozzájuthassanak egy ilyen kedvező megtakarítási lehetőséghez.

– A Jobbik mindenképpen tiltakozik, és hogyha kell, és hogyha érvényesíteni tudjuk, akkor akár népszavazást is kezdeményezünk erről a kérdésről, de jelen állás szerint határozottan követeljük azt, hogy mutassa be a kormány azt, hogy milyen formában kárpótolja az embereket – jelentette ki Ander Balázs.

Az Atádhírnek Szászfalvi László úgy reagált:

„Sajnálatos, hogy a Jobbik tehetetlenségében csak üres vagdalkozásra képes a lakás-takarékpénztárak ügyében is.

A CSOK-kal ( Családi Otthonteremtési Kedvezmény ) három év alatt több lakás, ház épült, mint amennyi tíz év alatt lakáskasszával. Utóbbi sokkal inkább volt kassza, mint lakás. A pénzintézetek 80-90 milliárd forintos extraprofitra tettek szert a programon kifejezetten az állami támogatás segítségével. A már folyamatban lévő szerződések természetesen tovább élnek.

A kormány a cégek, bankok extraprofitja helyett minden támogatást a családok otthonteremtésére fordítja a CSOK-on keresztül, ennek köszönhetően folyamatosan bővül az otthonteremtési program. Ennek látványos lépése a tegnapi kormányhatározat.

Megítélésem szerint ebben az ügyben nem a kialakult áldatlan helyzetet rendező törvényjavaslat, illetve törvény a gyalázatos, hanem az a tény, hogy a Jobbik – köztük Ander Balázs – ismét – ahogyan már sok esetben – Gyurcsány Ferenccel szövetkezve a multinacionális cégek érdekeit védi az Országgyűlésben, szembemenve a magyar családok érdekeivel!”

Megosztás