Atád ízei – Kossuth kifli

Adventi süti naptárunk következő darabját végtelenül egyszerű elkészíteni. Gazdag tésztából és finoman pörkölt dióból áll. Kell ennél több?

A nevének valószínűleg csak legenda szinten van köze Kossuth Lajoshoz, viszont Palugyay Jakabhoz annál több. Ő volt az a pozsonyi cukrász, aki megalkotta ezt a süteményt, és akit úgy emlegettek, hogy a „a pozsonyi Gundel”.  Mutatom is a receptet, gyorsan mindenki szaladjon a konyhába, és süssön egy adagot! 

Így készítsd:

A cukrot, a tojássárgáját és a puha vajat habosra kell keverni, majd rászitálni a sütőporral összekevert lisztet, végül a cukor harmadával felvert tojásfehérjét. Határozott mozdulatokkal keverjük össze a masszát, és öntsük egy sütőparírral bélelt, hosszúkás tepsibe. A diót vágjuk durvára, és szórjuk a tésztára. Ennyi, már készen is van! A 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy átsült, akkor bökjük meg egy késsel, ha nem ragad rá a tészta, akkor kivehetjük. Porcukrozzuk és formázzuk. A klasszikus formája a „kifli” alak, amit nagyobb pogácsaszaggatóval tudunk kiszúrni, de nyugodtan vághatjuk kockára is, mert az íze így is, úgy is finom.

Bevásárlólista:

10 dkg vaj, 20 dkg kristálycukor, 5 tojás, 20 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 15 dkg vágott dió.

Megosztás