Atád ízei: Zöld-ség helyett rubin-ság

Cékla. Legtöbbeknek a karikázott, savanyúságnak eltett dolog jut az eszébe. Pedig a cékla ennél sokkal több. Érdekességek, tudnivalók és egy recept Orbán Ágitól: céklaleves gerslivel és buggyantott tojással.

A termesztő büszkesége
A termesztő büszkesége

Például irtózatosan nagyra nőhet. Mint Ian Neale-é, aki Nagy-Britanniában termelt egy 38 kilogrammos példányt. Többféle színváltozata is van, szebbnél szebbek. Egy festő is megirigyelheti a látványt.

Szépsége mellett rendkívül egészséges is. Segít a rák megelőzésében, jó a magas vérnyomásra, illetve az állóképességre is kedvezően hat. Egyszóval, mindenképp be kellene iktatni az étrendünkbe ezt a finomságot.

Az én
Az én „bio” cékláim

A betakarítása épp most zajlik. Én is felszedtem pár pirosat a kertemből. Onnan a legjobb, vegyszermentesen. Erre az egyre ugyanis nagyon kell figyelni gyökérzöldségeknél, mert ha a talajban méreganyagok vannak, az bizony a zöldségben is koncentráltan jelen lesz. Vigyázzunk, nehogy többet ártsunk, mint használjuk!

A céklának a konyhában számos felhasználási lehetősége van. Én most egy leves receptjét hoztam.

Céklaleves gerslivel és buggyantott tojással

A céklát, krumplit, fehérrépát és a répát pucoljuk meg, vágjuk kockára, és tegyük fel főni. Már majdnem kész is vagyunk!  Na, jó, még ízesíteni is kell sóval, borssal, babérlevéllel. Mikor már megpuhultak a zöldségek, akkor botmixerrel pürésítsük őket, majd egy szitán paszírozzuk át. Utolsó mozzanatként savanyítsuk lime levével és balzsa mecettel. A bő sós vízben megfőzött gersliből tegyünk a tányér közepére, majd helyezzünk rá egy buggyantott tojást. A levest csurgassuk köré, vagy tálaljuk mellé egy kiöntőbe.

Bevásárlólista:

Leveshez: 350 g cékla, 100 g répa, 50 g krumpli, 50 g fehérrépa, 2,5 l víz, 1-2 babérlevél, 1 ek. balzsamecet, 1 lime leve, só, bors

Betéthez: 200 g gersli, víz, só,
személyenként 1 db tojás.

Megosztás