Az árammal is gáz van, káosz a számlázásban

Másfél órás telefonálás után sem lehet elérni illetékest, a levélre pedig 3 hete nem válaszolnak, háborog az egyik nagyatádi vállalkozó. A másik mutatja, hogy egymással sem stimmel az MVM és az E.ON számlája.

Ugyanannyi gázfogyasztást diktált be három hónapon keresztül az egyik nagyatádi vendéglős, mindig más számlát kapott, írtuk meg pár napja. Takács Róbert meg is mutatta az elektronikus számláit, amelyeken se az induló, se a záró óraállás nem szerepel, ahogy az sincs jelölve, mi alapján számították a fogyasztást.

Ezek az alapszolgáltatók állam az államban, nagyon nehéz velük zöld ágra vergődni – erősített rá a tapasztalatokra Nagy József, a Hotel Solar ügyvezetője. – Esetünkben éppenséggel „az árammal van gáz”: a fogyasztás után az MVM küldi a számlát, a rendszerhasználati díjról pedig az E.ON. A legutóbb párhuzamos kiállított számlákon mind a két szolgáltató kb. 50 százalékkal többről állította ki az összeget, mint amennyit valójában fogyasztottunk. Ráadásul még egymáshoz képest sem stimmelt a két számla, jelentős eltérés volt köztük: az egyiken több kWh szerepel, mint a másikon. Sőt, más-más időpontra vonatkozik a két számla: az egyik febr. 1-től 28-ig, a másik pl. jan. 20-tól febr. 20-ig jelzi az időszakot, tehát nem összevethető. Így aztán végképp követhetetlen az egész.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

Nagy József számára csak az egyértelmű, hogy úgy számláznak nekik, hogy biztosan többet fizessenek be a tényleges fogyasztás áránál, aztán év végén, elszámolás után majd esetleg jóváírják nekik a különbözetet a szolgáltatók. Mint mondta, az MVM és az E.ON által küldött számlák ellen is kifogást emeltek, kérve, hogy módosítsák a számlákat.

Az MVM annyit válaszolt mindössze, hogy majd intézkednek, az E.ON pedig küldött egy újabb számlát, amire már az elmaradás kamatköltségét is rátette.

Náluk a gázszámlázással nincs gond, kivéve, hogy „irtózatosan drága” az ár. A Solar ügyvezetője elmesélte, tavaly az utolsó két hónapban több levelet is kaptak, amiben arról tájékoztatták őket, hogy idén már nem az E.ON, hanem az MVM fogja szolgáltatni nekik a gázt, még a konkrét árat is közölték velük, aztán januárban mindenféle további értesítés nélkül kiderült, hogy minden marad a régiben, még az ár is.

2200 forintért kapunk egy köbméter gázt. Ezért az árért még a gyufát sem szabad meggyújtani hozzá – hangsúlyozta Nagy József. – Korábban 3 forintot fizettünk egy MJ-ért, ez 2022-ben fölment 9 forintra, tavaly decemberben pedig 49,9 forintra.

Vagyis a korábbi ár több mint 16-szorosára.

Ha lehetne, most alapítanék egy céget a magyar energiaszektor számlázási evolúciós zsákutcájának a kihasználására – jellemezte frappánsan és keserűséggel a hangjában a helyzetet Novics Péter cégvezető. – Még az általános iskola elején tanultuk, hogy két számot összeadva kapunk egy végeredményt, no, nekik még ez sem megy. Mondok mást: tavaly lejárt az egyetemes szolgáltatási szerződésem, még aznap kötöttem egy másikat, de azt csak kb. két héttel később jelezte az MVM az E.ON-nak, amelyik annak rendje és módja szerint kiküldte a bírságot és az ügyintézési illetéket, csak ez volt egy 60 ezer forintos tétel. Még 44 ilyet fel tudnék sorolni. Persze, nem érsz el senkit, hiába van ügyfélszámod és mindenféle azonosítód, másfél órányi telefonálás után sem jutsz semmire, a levélre pedig három hete nem reagálnak. Bezzeg, ha egy napot is késel a számlád befizetésével, már másnap jön a kikapcsolás előtti első felszólítás.

Egy harmadik nagyatádi vállalkozó név nélkül úgy fogalmazott: bicskanyitogató, hogy precízen fizeti a számláit, ennek ellenére küldözgetik neki a leveleket, hogy fizesse be azokat, majd amikor elküldi a bizonylatot, még annyit se válaszolnak, hogy elnézést kérünk a hibáért.

Minannyian megerősítették, hogy az energiaszámlákon feltüntetett adatokból nem lehet megfejteni, miért annyit fizetnek, amennyit.

Összevissza papíroznak mindent, ha mi, műszaki és pénzügyi szakemberek sem értjük, képzeljük el a nyugdíjas Kati nénit, természetesen szegény kénytelen beletörődni és fizetni, de hány százezer ilyen lehet az országban?! – hívta fel a figyelmet Novics Péter, aki másokhoz hasonlóan fontolgatja, hogy „jogi útra tereli az ügyet”.

Megosztás