Az atádiak jó eséllyel pályázhatnak napelemekre és energetikai korszerűsítésre is

Tegnap este egy kivitelező cég tartott Nagyatádon részletes tájékoztatót arról, hogy milyen feltételekkel és milyen módon pályázhatunk térítésmentesen napelemekre és egyéb energetikai korszerűsítésre.

Kezdetét vette az RRF- 6.2.1-es jelölésű, „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című projekt első üteme, melyre a somogyiak január 3-ig nyújthatják be pályázatukat. Somogy megyében összesen 10 milliárd forintot fognak kiosztani erre a célra, hozzávetőlegesen 3 ezer háztartás energetikai korszerűsítése fog belőle megvalósulni. A média már sokszor boncolgatta a témát, ám a pályázati kiíráson többször változtattak, így az átlagemberek fejében sok a kérdés. Ezt orvosolandó tegnap este a kulturális központban egy, a pályázatban regisztrált kivitelező cég, az Energo Zero Kft. képviselője, Pártos Balázs, valamint egy pályázatíró cég képviselője, Varga Bernadett, valamint Ormai István polgármester tartottak tájékoztatót. A kivitelező a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének támogatásával vesz részt a projektben. Nagy volt az érdeklődés, legalább 50-en jelentek meg a tájékoztatón.

A teljesség igénye nélkül a következő fontos információk hangzottak el a fórumon:

A pályázatban való részvétel során két lehetőség közül választhatunk. Az elsőben csak napelemes rendszer telepítésére pályázhatunk: a nyertes pályázatok minden költséget fedeznek, a munkadíjtól kezdve az anyagköltségen át a beszerelésig és bekötésig. A fejlesztés célkitűzése a villanyszámla kinullázása havi 20-25 ezer forint erejéig.

A második komplex pályázati lehetőség nemcsak napaelemek telepítésével, hanem egy akkumulátor és egy hűtő-fűtő klímarendszer beszerelésével, valamint nyílászárócserével is jár. A korszerűsítés nyomán a fogyasztástól függően akár 600-750 ezer forintot is meg lehet takarítani – állítja a kivitelező.

A pályázatban való részvétel feltételei a teljesség igénye nélkül:

  • a pályázónak 18 év felettinek kell lennie,
  • legkésőbb 2021. augusztus 20-ig bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie a korszerűsítendő ingatlanra,
  • rendelkeznie kell magyar adóazonosító jellel
  • a háztartásban élő keresők 2020-as havi bruttó átlagjövedelme nem haladhatja meg a 404 ezer forintot.
550

A napelemigények kalkulálásához a háztartás előző évi áramfogyasztását veszik alapul. Amennyiben az ingatlanban alacsony volt a fogyasztás (mert például éppen üresen állt), úgy az energetikai tanúsítvány alapján számolt átlagfogyasztást veszik figyelembe.

A kivitelező szerint a pályázaton elnyert összeg maradéktalanul elegendő arra, hogy a legkorszerűbb eszközöket szereljék be, a pályázónak nem kell attól tartania, hogy a saját zsebébe kell majd nyúlni. Ez egyaránt igaz az egyszerű napelemes és a komplex pályázatra is. Továbbá a beszerelt eszközök közül a napelemekre 12 éves, az inverterre 5 éves garanciát vállalnak.

A pályázaton kedvezőbb pontszámokat szerezhet az, aki fejlesztendő, hátrányos régióban él. Somogy és azon belül Nagyatád is ebbe a kategóriába tartozik, így a helyiek jó eséllyel indulnak. Továbbá kedvezőbb elbírálásban részesülnek a kisgyermekes családok, ahol 2021. augusztus 20-ig már van lakcímkártyával rendelkező 18 év alatti lakos az ingatlanban.

Felmerülhet a kérdés: milyen költség terhelheti a pályázót? Ez attól függ, hogy magunk akarjuk megírni a pályázatot, vagy megbízunk vele egy céget. Mindkét esetben fel fognak merülni azonos költségtételek, mint például az energetikai tanúsítvány kikérése, ám ennek költségét a céges díj már tartalmazza. Az Energo Zero-val együttműködő pályázatíró cég, a babElon Systems például az alábbi díjakkal dolgozik:

  • Csak napelemes rendszer esetében: bruttó 50 000 Ft
  • Komplex energetika rendszer esetében: bruttó 95 000 Ft

Értelemszerűen egy céges megbízás esetén a pályázónak nem kell bajlódnia a papírmunkával. A megírt pályázatot akár újra benyújthatjuk a későbbi ütemekben, ha az elsőben nem lett nyertes. Érdemes tehát már az elsőben részt venni. A pályázatokat várhatóan márciusig elbírálják, és kihirdetik a nyerteseket.

Megosztás