Az egekbe szöktek az építőanyagárak, nem lehet szakembert találni

Több építőanyagnak az ára a duplájára is emelkedett pár hónap alatt, a gazdaság újraindulása nemzetközi válságot okozott, itthon pedig erre még egy lapáttal rátettek a kormány lakástámogatási intézkedései.

Ősszel újíttattam fel a tetőt, akkor 90 ezer forint volt az épületfa négyzetmétere, most 170 ezer – szemléltette az árak elszállását egy nagyatádi családapa. – A sima homlokzati hőszigetelőlap négyzetmétere tavaly 2300 forint volt, most 3100. Ráadásul az anyagárak húzzák magukkal a munkadíjakat is. A szigetelés kivitelezésére tavaly 1 millió 750 ezres árajánlatot kaptam, nemrég kértem egy újat, 3 millióért vállalták volna.

Az építőanyagok árának elszabadulását elsősorban a globális piaci folyamatok okozzák. Ezeknek a hatását még inkább fölerősítették idehaza a kormány intézkedései: az 5 százalékos újlakás-áfa, az áfa-visszatérítés, a felújítási támogatás és hitel bevezetése.

Lassan ott tartunk, hogy az építőipari árak drágulása elviszi a támogatásokat – kesergett egy, a falusi CSOK-ot igénybe vevő környékbeli férfi. – Ha a CSOK 5 milliós anyagköltségre fordítható részét veszem alapul meg az áremelkedés mértékét, majdhogynem az áfából visszajön az államnak az erre fordított összeg.

Az építőanyag-kereskedők azt mondják, mindenhol egyre több a hiánycikk. Az egyik nagyatádi vállalkozás pl. már csak annak ad el tetőlécet, aki a cserepet is náluk veszi.

Folyamatos az áremelkedés, volt olyan, hogy a vasáruk és a szigetelőanyagok árai egyetlen alkalommal 30-40 százalékkal drágultak. A nyílászárók ára rövid idő alatt 20 százalékkal emelkedett, a fenyő fűrészfa duplájába kerül már, szinte hetente kell átáraznunk a termékeket – számolt be Németh Csaba, a Konzumgres Kft. telepvezetője. – Pedig a miénk egy sajátos térség, ugyanis errefelé sokkal kevesebb a magánerős építkezés és a vállalkozói beruházás szintén. Míg tíz éve 15-20 családi ház is épült Nagyatádon évente, most 3-4, és azok is időben elhúzódnak. A vevőszám ugyan nálunk is növekszik, de kisebb értékben vásárolnak az emberek. Fogalmazzunk úgy, nem nő a lakosság vásárlóereje.

Az egyik építőanyag-kereskedéssel foglalkozó cégnél úgy jellemezték a helyzetet, hogy a forgalmuk 40 százalékát a Budapestről és az ország más vidékeiről érkező megrendelések teszik ki.

Más kereskedők szerint az anyaghiánnyal párhuzamosan a beszállítási idő is egyre hosszabb. Ha most rendel pl. térkövet vagy szigetelőanyagot, kb. szeptemberre vállalják a szállítás határidejét, érzékeltette egyikük.

Mindezeket súlyosbítja, hogy a különböző beruházásoknak és a lakástámogatásoknak a következtében óriási mértékűre duzzadt a kivitelezők iránti kereslet. Ha mostanában keresnénk szakembert, számítsunk legalább féléves várakozásra, fejtegette egy házfelújítást végző nagyatádi tulajdonos. Ebből következően pedig a munkadíjak is az egekbe szöktek, elképesztő napidíjakról hallani.

Ennek a felduzzasztott keresletnek a hatása igen súlyos lesz, vélik a hozzáértők, szerintük jövőre visszazuhan a hazai építőipar teljesítménye.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

Megosztás