Az influenza újabb hulláma érte el Nagyatádot

A héten ismét megnőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma a városban. Már az óvodákban is megjelent a betegség. Az iskolákban stagnál a hiányzók száma. Ám a felnőttek körében egyre több a szövődmény.

Az általunk megkérdezett nagyatádi háziorvosok arról számoltak be, hogy ismét felszálló ágban van a influenzaszerű megbetegedés a városban.

Tegnaptól indult növekedésnek a megbetegedések száma. 90 vizsgált betegből 70 infuenzagyanús – mondta dr. Erdő Gabriella háziorvos és gyerekgyógyász. – Ebből 40 szenved szövődményekben, nekik már antibiotikumot kell erre szedni. Ilyen szövődmény például az arcüreggyulladás, középfülgyulladás és a tüdőgyulladás. A betegség magas lázzal jár. Elsősorban a fiatal felnőttek betegek és természetesen a gyerekek. A betegség 4-5 napig tart, ha idejében kezelik. Fertőződés esetén viszont eltarthat akár 8-10 napig is.

A felnőtt háziorvosok is a betegség terjedését tapasztalják.

Nőtt a megbetegedések száma, a betegség lefolyása pedig egyénenként változik, lehet akár 10 nap is – mondta dr. Horváth Tünde, felnőtt háziorvos. – Elsősorban azok veszélyeztetettek, akik közösségbe járnak, így például az ovisok, az iskolások és természetesen az ő családjuk is. Az idősebb korosztály közül is sokan betegek, nekik az immunrendszerük gyenge, nem ellenálló a betegséggel szemben. Sok a betegségből származó szövődmény is: hörghurut, mandulagyulladás, arcüreggyulladás.

Az orvosok gyakori szellőztetést, vitaminokat, mézet és citrusféléket javasolnak, illetve hangsúlyozzák a megfelelő fertőtlenítést. Az influenzaszerű megbetegedés elérte az ovikat is.

Van egy csoport, ahol már a gyerekek fele hiányzik, de ez nem általános – mondta Laczikné Koleszár Éva, a Nagyatádi Óvodák vezetője. – Átlagban 10-20 % a hiányzó óvodások száma. A gyerekek folyamatosan cserélődnek. A betegség hosszú lefolyású, másfél-két hetet is lábadoznak a kicsik.

Az iskolákban viszont egyelőre nem érzékelik, hogy nagyob arányban hiányoznának a diákok.

Pár napja volt a megbetegedések csúcspontja, akkor 58 fő hiányzott – számolt be Ujvári Tomor, az Árpád Iskola intézményvezetője. – Azóta folyamatosan jönnek vissza a gyerekek. Jelenleg a betegek száma átlagos, olyan mint ebben az időszakban szokott lenni. Új megbetegedések nem jelentkeznek. Jelenleg az iskolából mintegy 30-40 tanuló hiányzik.

Hasonló tapasztalatokat osztott meg a Bárdos iskola igazgatója.

Érzékelhetően nem ugrott meg a beteg gyermekek száma – mondta Iváncsics Gyula. – Egy hete még két osztályban is 40 %-os volt a hiányzás. Azok a diákok már visszajöttek. A 21 osztályból jelenleg nincs olyan, ahonnan kiemelkedően sokan hiányoznának. 10-12 %-os a hiányzók száma, ami osztályonként pár diákot jelent, ez megfelel az átlagos téli időszakban tapasztalható megfázásos megbetegedések számának.

Az Országos influenza járvány miatt már 75 kórházban van teljes vagy részleges látogatási tilalom. Somogyban egyelőre csak a siófoki kórház három osztályán rendeltek el látogatási tilalmat. Az influenzaszerű megbetegedések legfrisebb adatait holnap teszi közzé a tisztiorvosi szolgálat.

 

 

 

 

 

Megosztás