Bagóért vették meg a lakását, beperelték a vevőt

Egy gondozásban lévő nagyatádi férfi ügyében indított pert az ügyészség, akitől 5 éve jóval a piaci áron alul vettek meg egy lakást. A bíróság a férfi javára döntött, több millió forint kifizetésére kötelezték a vevőt.

Öt évvel ezelőtt kezdődött az ügy: egy idős, 70 év feletti nagyatádi férfi közvetlenül a gondnokság alá helyezése előtt eladásra kínálta a budapesti lakását. A XI. kerületben található, 38 négyzetméteres ingatlanért egy vevő 6 millió forintot kínált, holott annak a reális piaci értéke 10 millió forint volt. Mivel az idős úr már nem rendelkezett az ügyeinek viteléhez szükséges belátási képességgel, és mivel egyedül élt, nem is volt, aki segítsen neki ebben tájékozódni, ezért elfogadta az ajánlatot. 

A Nagyatádi Járásbíróság az idős férfi gondnokság alá helyezése iránt indított perben szerzett tudomást az ingatlan áron álul történt értékesítéséről, ezért az iratokat megküldte a Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakágának az ügyészi fellépés lehetőségének vizsgálata érdekében. Az ügyészség élt is a lehetőséggel, és pert indított az idős férfi jogainak érdekében.

A Nagyatádi Járásbíróság a keresetnek maradéktalanul helyt adva megállapította, hogy az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződés érvénytelen, és az ingatlan vevőjét a ténylegesen megfizetett és a reális piaci érték különbözetének megfizetésére kötelezték, összesen 4 millió forintra. Az ítélet egyelőre még nem jogerős.

A nyitókép illusztráció. 

Megosztás