Becsengettek az iskolákban – most maszk és lázmérés nélkül

A reggeli tanévnyitó ünnepségekkel elkezdődött az őszi tanítási időszak az iskolákban. Városunkban 866 általános iskolás és 767 középiskolás kezdte el a félévet kevésbé szigorú járványügyi szabályok mellett.

Ismét elkezdődött az iskolai tanév, ezúttal minimális járványügyi intézkedés mellett. „Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere augusztus 25-én írt levelet az iskolák igazgatóinak a szeptembertől követendő járványellenes intézkedésekről” – írta a Telex. Eszerint az előző félévhez képest a harmadik hullám lecsengésével jóval lazábbak a szabályok. Így például nem kötelező a maszkviselés az iskolákban (de nincs is megtiltva), reggel nem kell hőmérőzni a diákokat, lehet osztálykirándulásokat szervezni (bár az EMMI azt javasolja, hogy csak belföldre). Ugyanakkor továbbra is időszakos fertőtlenítéseket kell végezni az iskolában, javasolt a védőtávolságok megtartása, és határozottan kérik a szülőket, hogy a tüneteket mutató diákokat ne engedjék iskolába, amíg orvosi igazolással nem rendelkezik arról, hogy újra egészséges. A továbbiakban a szülők csak alapos indokkal vehetik ki a gyerekét az iskolából. Az iskolaigazgató jogköre eldönteni, hogy a járványhelyzetre hivatkozva igazoltnak tekinti-e ezt a hiányzást. 

Ezekről a szabályokról adott tájékoztatást a Bárdos iskola évnyitó ünnepségén Iváncsis Gyula igazgató is. Az intézményvezető egyben köszöntötte az iskolában a 73 új, elsős kisdiákot és mindenkinek szorgalommal teli és eredményekben gazdag tanévet kívánt. Hagyományosan az elsősök bevonulásával kezdődött a nyitóünnepség, a kisdiákok mind átvonulhattak az iskolakezdést szimbolizáló, feldíszített kapun. Közben szorgosan integettek az aula szélein felsorakozott büszke szülőknek. Az első napokon főként osztályfőnöki órákon vesznek részt a tanoncok.

Nehéz az elválás
Nehéz az elválás

Több szülőt is megkérdeztünk, hogyan vélekednek a következő félévről, milyen aggodalmaik vannak?

A kisfiam most kezdte az első osztályt, néha alig hiszem el, hogy már ekkora – integetett közben mosolyogva az anyuka a sorban álló gyermekének. – A másik még csak egy éves, úgyhogy vele még otthon vagyok. Nem tudom, mennyire lesz nehéz, ha otthon kéne tanulnia, azért biztosan nem ugyanaz, mintha osztálytársakkal, tanár nénivel tenné ezt. Ő már nagyon várta az iskolát, nagyon szerette az új hátizsákot, minden ceruzát kihegyezett. Nagyon szomorú lenne, ha nem járhatna iskolába.

Egy másik édesanya elmondta: most másodikas a gyereke, tavaly két és fél hónapig tanult távoktatással.

Szerencsém volt, mert nagyon ügyesen vette az akadályokat. Jól ment neki a matek is meg minden egyéb, alig kellett segítenem neki. Ha idén megint távoktatás lenne, nem örülnénk neki, de megoldanánk. Szerintem fokozatosan fog ez kialakulni, most egyelőre talán nincs nagy veszély.

A Bárdos iskolában 478-an, az Árpád iskolában 388-an kezdték meg az új félévet, ebből az Árpád iskolában 55 az elsős diák. A nagyatádi általános iskolák szervezésébe tartoznak még a taranyi és a háromfai tagintézmények is, előbbibe 26, utóbbiba 29 diák jár.

A Nagyatádi Szakképző iskolában nappali tagozaton 287 tanulóval indult el a félév. Két hét múlva derül ki a felnőttképzés létszáma, vendéglátó körön belül indul cukrász- és szakácsképzés, valamint lesz egy burkolóképzéses és esti, érettségire felkészítő osztály is.

A Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnázium 480 diákkal kezdik meg a félévet, a felnőttképzés létszáma még itt sem végleges.

Megosztás