Beszőtte az ősz az erdőt

Esővel, lapos, lágy napfénnyel, színpompával, gombákkal és pókhálóval szőtte tele. Kedvcsináló egy hétvégi sétához az őszi erdőben.

A hosszú aszályos hónapok után az utóbbi hetekben bőséges eső áztatta a talajt. Az előrejelzések szerint még fogja is, holnap estig további kb. 10 mm-re számíthatunk. Ám hétvégén 22 fok körüli, változóan napos, szép idővel köszönt be az október, így kiváló program lehet egy kellemes séta a várost övező erdők egyikében.

Ilyenkor a legvarázslatosabb a rengeteg, a citromtól a narancson át a vörösig és a rozsdabarnáig rendkívül változatosra festi színeit az ősz, az alacsonyabb szögből érkező, lágyabb napfény pedig utánozhatatlan pompával öltözteti föl a lombokat. A súrlófényben hosszan elnyúló árnyékok szinte földöntúli hangulatot kölcsönöznek a tájnak, az avarból és a bokrokból illatok párállanak, a szél susogása betölti a levegőt, miközben az aranyló napfény jóleső melegen simogatja az arcunkat.

Őszi díszeket gyűjtögethetünk, a gubacstól és a gesztenyétől a bogyókon át a színes falevelekig.

A már említett, bőséges szeptemberi csapadéknak köszönhetően pedig „felütötték kalapjukat” az erdő eddig hiába keresett kincsei. Már az utak mentén is kinőttek a nagy őzlábgombák, teli van velük az erdő, a lombos és a fenyves egyaránt. Igen jellegzetes, nehezen összetéveszthető, főleg a mérete,  az alakja és a formája miatt. Kisebb számban rábukkanhatunk érdes tinórura, ízletes vargányára, akad még galambgomba, lila pereszke, és már előbukkant a rizike is. Természetesen számos, nem ehető fajta is akad, úgyhogy óvatosan!

Egy praktikus tanács a végére: mielőtt bebandukolunk a sűrűbe, válasszunk egy hosszabb, letört ágat, hogy azzal magunk előtt tisztogathassunk fejmagasságban, az ősz ugyanis teleszőtte pókhálókkal az erdőt.

 

Megosztás