Boros Bence Európa-kupa bronzérmes, és a párizsi olimpiára készül

A nagyatádi fiatalember 3. lett a felnőtt dzsúdó Európa-kupán. A Budapesten élő sportoló magyar válogatottként készül az olimpiára, de ezért egy fillért sem kap, fizikai munkával tartja el magát, bár egyetemet végzett.

Bence még hatéves sem volt, amikor cselgáncsozni kezdett, diákkorában nyert először országos bajnokságot, azóta négy felnőtt magyar bajnoki címet szerzett. Európa-kupán és European Openen is aranyérmet nyert, ez utóbbit tavaly. Most október elején bronzéremmel térhetett haza a szlovéniai Celjéből, az Európa-kupáról.

Összesen 250 induló vett részt a versenyen, a súlycsoportomban, a 73 kg-osok között 41-en voltunk. A 3. mérkőzésen, a nyolc közé jutásért kikaptam a későbbi aranyérmestől, alkalmazott egy nyakfeszítést, arra érzékeny vagyok egy előző sérülés miatt. A vigaszágon aztán összesen hét meccsem volt, mindenkit legyőztem, és végül a bronzmeccsen is nyerni tudtam.

Mindezt begyulladt vesével, úgy, hogy verseny közben háromszor belázasodott, mert két héttel korábban megfázott, ezért legyengült az immunrendszere, amit gyógyszerekkel igyekeztek stabilizálni.

A 25 éves nagyatádi fiatalember egy ideje a kaposvári egyesület igazolásában sportol. Tavaly decemberben beválogatták a 2024-es magyar olimpiai keretbe. Bő másfél éve felköltözött Budapestre, az UTE-nél edz, heti háromszor pedig a válogatott edzőtáboraiban, Tatán, Mátraházán vagy Dunavarsányban.

A magyar válogatottsági tagságért nem kapunk semmiféle anyagi juttatást, így kénytelen vagyok dolgozni az edzések mellett. Az egyetemen sportszervezői és edzői végzettséget is szereztem, de mivel az időm nagy részét edzőtáborokban töltöm, csak olyan munkát tudok elvállalni, ami ezt elviseli: fizikai munkát végzek az építőiparban. Hiába vannak akár komoly nemzetközi eredményeink is, nem kapunk támogatást, ill. egyszer azt mondták, menjünk katonának, ott a sportszázadba kerülhetünk, de abból inkább nem kértem.

Bence azt mondja, köszönettel tartozik Ormai Istvánnak és a Prológ Nagyatád Alapítványnak a támogatásukért. Miután tavaly megnyerte a felnőtt Opent, felkereste őket, és szinte kérdés nélkül támogatták, amit az olimpiáig igénybe vehet. Szintén nem felejti el megemlíteni első nagyatádi edzőit: Séra József, majd Kőnig János kezei alatt cseperedett, aztán Harcos Zoltán vitte a versenyekre. A szülei, az ikertestvére és a nővére ma is Nagyatádon él, az ő lakcíme ugyancsak itt van még mindig.

Szeretnék a párizsi olimpiára kijutni, és ott eredményesen szerepelni, erre áldoztam fel az elmúlt éveimet. Szeretném ott a magyar nemzetet képviselni, hadd legyen Nagyatádnak és Kaposvárnak egy olimpikonja.

Bence mindig a következő feladatra összepontosít, de azért azt elárulja: az olimpián az első öt helyezés egyikével lenne elégedett. Biztosítom róla, hogy sokan fogunk ott ülni a képernyők előtt, és szurkolni neki.

Megosztás