Drágulás az élelmiszerüzletekben

Az áremelkedési hullám a liszt után elérte a többi élelmiszert is. A nagyatádi háziasszonyok azt mondják, egyre nehezebben jönnek ki a kosztpénzből. Ki így, ki úgy spórol, de mind a fizetést és a nyugdíjat kevesli.

Éppen jókor hívott, most jöttem meg a boltból. 4-5 naponta tartok bevásárlást, 10-11 ezer forintot szoktam otthagyni, ma 15 ezret fizettem – mondta egy nyugdíjas asszony. – Ketten élünk, és van három cicánk, na, például az ő eledelük eddig 599 forint volt, most 699. Egyébként igyekszem mindabból, amire szükségem van, az akciós terméket megvenni, de így is egyre drágább a megélhetés. Most is kiszúrják a szemünket azzal a 80 ezer forinttal, de pár hónap alatt többet otthagyok ennivalóra a boltban.

Egy egyedülálló, ötvenes nagyatádi nő úgy látja, idén szinte folyamatosan nőnek az árak. Úgy becsülte, az élelmiszerek drágulása idén megközelíti a 30 százalékot. Neki egyébként főleg a húsok, a zöldségek, a gyümölcsök és a pékáruk drágulása szúrt szemet.

Más, gyereket nevelő szülő arról számolt be, egyre több termékből kényszerül a gyengébb minőségű, olcsóbbat megvenni. Úgy fogalmazott: igyekszik, hogy ne a gyerekeken spóroljon.

Kiszámoltam, ha csak a legolcsóbb zöldség- és gyümölcspüréket, egészséges babaételeket venném meg a kicsinek, akkor is havi 80 ezerbe kerülne – mondta egy gyesen lévő anyuka. – A babapelyhek és -kekszek ára még brutálisabb. Ami legutóbb lesokkolt, az az étolaj: tavaly még 350 forint körül volt, most 600-nál is többe kerül.

Akadt, aki a maga sütötte kenyérrel, más pedig a sodort cigarettával próbál takarékoskodni.

Pár éve, mikor a gyerekek még kisebbek voltak, kijöttem 15 ezerből egy-egy nagybevásárlás alkalmával. Most nem egyszer a 25 is kevés, a gyes meg ugyanannyi maradt, ráadásul a férjem fizetése se lett a duplája – panaszkodott egy kétgyerekes édesanya. – Nemcsak a minimálbért kellene emelni, mi lesz a többiekkel? Nekünk is ugyanúgy drágul az élet!

Az infláció némely termék fogyasztói árát egészen durva, évek óta nem látott mértékben emelte meg- hasonlította össze az árakat a G7. Egy hónap alatt 34 százalékkal drágult a liszt: a legolcsóbb BL-55-ös eddig az Aldiban, Lidlben, Pennyben és Tescóban is 119 forint volt, most azonban már 159. A napraforgó étolaj ára már jó ideje folyamatosan megy fel az egekbe, ám úgy tűnik, hogy nincs megállás, literjét most már nem lehet megkapni 550-640 forintnál olcsóbban, a Penny Marketben és a Tescóban egyetlen hónap alatt több mint 10 százalékkal drágult.

A cukor ára már régóta kilónként 219 forint volt szinte mindig és mindenhol, most azonban 239-249-re ugrott, azaz 9-14 százalékkal drágult. A rögös túró legolcsóbb verziója kilónként mindenhol egységesen 918 forint volt már nagyon régóta, most azonban hirtelen mind a négy boltban egyszerre 978 forintra nőtt. A 1,5 százalékos UHT tej tavaly még 159 forint volt literenként, ám szeptembertől a Tesco már 179 forintra emelte, az Aldi és a Penny Market pedig októberben már 185 forinton járt. A tejföl kilója az egy hónappal korábbi általános 680 forintos szint helyett már a legtöbb boltban 710 forint felett jár.

A liszt, a cukor és a tej olyan élelmiszeripari alapanyag, amelynek a drágulása sok más, ezekből készült termék árát is magával ránthatja – írta a lap.

Megosztás