Duplájára nőtt a temetések száma Somogyban

Az elmúlt két-három hétben megkétszereződött a halottak száma a megyében. Nagyatádon és környékén 45 százalékkal temetnek többet, mint egy éve. A járványhelyzet óta egyre többen kérnek hamvasztásos temetést.

Novemberben 15 százalékkal, decemberben már 99 százalékkal többet temettek Somogyban, mint egy éve. Ugyanez az összehasonlítás Nagyatádon és vonzáskörzetében 22 százalék (nov.) és 45 százalék (dec.) a Somogy Temetkezési Kft. oldalán elérhető adatok szerint.

Összességében megduplázódott a temetéseink száma az elmúlt két-három hétben – erősítette meg Puskás Béla, a temetkezési szolgáltató igazgatója. – Szeptembertől érzékelhető egy lassú növekedés, ami az utóbbi időben lett robbanásszerű.

A megyében a Somogy Temetkezési Kft. végzi a temetések felét. Rajtuk kívül még 16 vállalkozás működik. Ez alapján a tavaly decemberi mintegy 150 temetés idén 300-ra emelkedett. Jó hír viszont, hogy más megyékkel ellentétben nálunk nem kell hosszabban várakozni a temetésre, nincs torlódás.

A hamvasztóüzemek sem késnek, igaz, az időpont-egyeztetés rendszere már összeomlott, ennek ellenére nem volt fennakadás – ismertette a helyzetet Puskás Béla. – A folyamatos hamvasztásoknak és temetéseknek köszönhető, hogy Somogyban nem halmozódnak fel a halottak a kórházakban. Jelenleg is fogadni tudjuk őket, elegendő kapacitással rendelkezünk a holttestek hűtéséhez.

A megyei temetkezési vállalkozás igazgatója megerősítette, hogy a koronavírus-járvány óta sokkal többen választják az urnás temetést.

 

Megosztás