Egészségfejlesztési iroda nyílik Nagyatádon

Egészségtudatosság és betegségmegelőzés – ezek lesznek a Nagyatádi EFI iroda legfontosabb célkitűzései, melyeket szűrővizsgálatok, egyéni tanácsadások és prevenciós programok szervezésével kívánnak elérni.

90 millió forintos pályázatot nyert a Nagyatádi Kórház egy Egészségfejlesztési Iroda kialakítására. Ebből a pénzből a kórházban egy irodát alakítanak ki megfelelő szűrőberendezésekkel, 3 alkalmazott fizetését tudják finanszírozni két évre, és programokat, előadásokat szerveznek.

Magyarországon már számos helyen működik EFI iroda, például Kaposváron és Keszthelyen, ahol nagy sikere volt az általuk szervezett prevenciós programoknak. Az irodák által elért területek az ország egyharmadára terjednek ki, a meghirdetett pályázat célja volt, hogy ez a lefedettség elérje a két harmadot.  De mi is az az egészségfejlesztési iroda?

A kezdeményezés lényege az egészségtudatosság gondolatának elültetése és a betegségmegelőzés. Az irodába érkezőkön különböző szűrővizsgálatokat végeznek, mely alapján az ott dolgozó szakemberek egyéni tanácsadást tudnak nyújtani. Az eredmények alapján javaslatot tehetnek életmódjavításra, vagy akár életmódváltásra, célzottan azokra a területekre koncentrálva, melyek a páciens „gyenge” pontjai. Ez alapján szakspecifikus tanácsot kaphatnak dieteikustól, gyógytornásztól, mentálhigiénés szakembertől. Az EFI dolgozói elárulták, mozgásprogramokat és fogyókúrás kurzusokat is akarnak szervezni.

Az irodába előzetes időpont egyeztetéssel, térítésmentesen és háziorvosi beutaló nélkül lehet bejelentkezni. Nemcsak nagyatádiakat fogadnak, hanem mindenkit a járáson belül. Az iroda által nyújtott szolgáltatások nem egyenlőek egy komplett orvosi vizsgálattal, gyógyszert nem írhatnak fel. Viszont kiemelkedő feladatuk lesz az embereket arra ösztökélni, hogy gond esetén időben jelentkezzenek orvosnál. Dr. Orbán Csaba, a Nagyatádi EFI stratégiai igazgatója szerint ez az egyik legfőbb probléma: az emberek sokszor nem kezeltetik a magukat időben.

Az iroda felveszi a kapcsolatot munkáltatókkal, iskolákkal és háziorvosokkal, hogy rajtuk keresztül több embert érhessenek el. Mindenkinek érdeke, hogy a betegségeket és a kialakuló egészségügyi gondokat időben felismerjük, megelőzzük, és az egészségünket megtartsuk. A végcél, hogy a lakosság egészségi állapota javuljon, csökkenjenek a szívérrendszeri betegségek, ösztönözzék a szemléletváltást a járáson belüli egészségnapokat, közösségi egészségfejlesztési programok megszervezésével. Ezeken a programokon is lehet majd tanácsadást és szűréseket igényelni. Az EFI mindezt a nagyatádi civil szervezetek bevonásával kívánja megvalósítani. Az iroda előreláthatólag márciusban kezdi meg működését, helyileg a Nagyatádi Kórház földszintjén, a lifttel szemközt lehet majd megtalálni.

Megosztás