Égig ér az éger és a kőris

A tavaszi KEFAG Zrt. nyitókonferenciáján számolhat be a ligeterdők fejlesztéséről a KASZÓ Zrt. A KASZÓ-LIFE projekt keretében elért sikeres eredményekre már az ország más pontjáról is felfigyeltek.

Már korábban beszámolhattunk a KASZÓ-LIFE elnevezésű projektben megvalósult fejlesztésekről: a Kűvölgyi tórendszer kiépítéséről és a Baláta-tó szabályozásáról. Az egyéb területeken elért sikerekre is felfigyeltek: A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. és a KASZÓ Zrt. között együttműködés alakult ki az Európai Unió támogatásával megvalósuló LIFE projektjeik kapcsán. Az alábbi sajjtóközleményt a KASZÓ Zrt. bocsátotta rendelkezésünkre:

„A KEFAG Zrt. a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósággal és a Magyar Madártani Egyesülettel közreműködve 2017. augusztus 1-én indította el „A meszes homoki erdőssztyepp-komplex ökoszisztéma szolgáltatásainak helyreállítása a Peszéri-erdőben” című, LIFE16/NAT/HU/000599 azonosítószámú projektet. Céljuk a meszes homokon előforduló, kiemelt jelentőségű élőhelytípusok védelme az ezeket veszélyeztető tényezőkkel szemben. Legfontosabb teendőjük a talajvízszint süllyedés mértékének megállapítása, az élőhelyek töredezettségének megszüntetése, az inváziós növényfajok terjeszkedésének megakadályozása, valamint a fás élőhelytípusok korszerkezetének kiegyenlítése.

A projekt indulása után a KEFAG Zrt. felvette a KASZÓ Zrt-vel a kapcsolatot, és látogatást tett Kaszóba.  A 2013-ban indult KASZÓ-LIFE projekt keretében az enyves éger és magas kőris alkotta ligeterdők helyreállításáért és megőrzéséért eddig elvégzett munkákat tekintették meg, valamint a projekt adminisztrációval kapcsolatos feladatokat ismerhették meg.

A Bükki-tó partvonala
A Bükki-tó partvonala

A kapcsolat tovább él, így a KEFAG Zrt. márciusban megrendezendő nyitókonferenciájára a KASZÓ Zrt. is meghívást kapott, ahol nagyobb közönség előtt is be tudja mutatni természetmegőrző tevékenységét.”

 

Megosztás