Egymás megértésének kulcsa: a zene

Kicsik és nagyok együtt ünnepelték a zene világnapját tegnap a kulturális központban. Énekesek és hangszeres fellépők is színpadra álltak. A zene világnapja nálunk dupla ünnep: egybeesik Bárdos Lajos születésnapjával.

Az Árpád iskola Bóbita kórusa, a Nagyatádi Vegyeskar és a helyi zeneiskola növendékei és tanárai közösen ünnepelték a zene világnapját. Az est során magyar dallamok és világhírű szerzemények egyaránt felcsendültek. Ez a nap hazánkban kettős ünnep: különleges véletlen, hogy egybeesik a város művészeti általános iskolája névadójának méltán híres zeneszerző, Bárdos Lajos születésnapjával.

Tanítvány és tanára együtt ünnepelték a zene világnapját - fotó: Vránics Ildikó (Atádhír)
Tanítvány és tanára együtt ünnepelték a zene világnapját – fotó: Vránics Ildikó (Atádhír)

Az egy órás műsor során magyar és külföldi művek egyaránt felcsendültek. A közönség vastapssal jutalmazta a fellépők előadását.

Az Árpád iskola kórusának felkészítő tanára szerint a zene manapság folyamatosan jelen van a gyerekek életében. Az iskolai zeneoktatásnak azonban fontos szerepe van a gyerekek kulturális fejlődésében is.

– A fülükben a füles, és könnyűzenét hallgatnak. Ezzel egyébként semmi baj nincsen, csak tudjanak különbséget tenni! Legalábbis próbálom az ízlésvilágukat formálni – mondta az Atádhírnek Maronics Melinda, a gyermekkórus vezetője.

Hangszer és ének jól kiegészítik egymást - fotó: Vránics Ildikó (Atádhír)
Hangszer és ének jól kiegészítik egymást – fotó: Vránics Ildikó (Atádhír)

1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsa nyilvánította október 1-jét a Zene Világnapjának. Yehudi Menuhin, a tanács akkori elnöke ünnepi beszédében a zene közvetítő és értékmegőrző erejét hangsúlyozta.

„Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának. Az igazság, ami a világ minden népművészetében, zenei stílusában ezernyi színben mutatkozik meg, képessé tesz bennünket arra, hogy egyetértésre jussunk egymással.”

(A beszéd teljes terjedelmében IDE KATTINTVA olvasható.)

Megosztás