Egyre több a házasságkötés Nagyatádon

Javában zajlik a házasság hete: idén február 9-16-a között ünnepeljük a párok közös életét. Nagyatádon növekszik a házasulandók száma. Tavaly 49 pár fogadott örök hűséget, az előző években ez a szám 42-43 körül alakult.

Csaknem két évtizede Angliából indult el a kezdeményezés, hogy Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára hívják fel a figyelmet. A házasság hetét mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Ehhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta, azaz immár 13. alkalommal rendezik meg. A kezdeményezésben a keresztény egyházak, civil szervezetek, nagyvárosok, települések és közösségek vesznek részt.

Városunkban a házasságkötések száma az elmúlt négy évben folyamatosan 42-43 volt. Ez a korábbiakhoz képest 27 százalékos növekedést jelent. Tavaly pedig már 49 pár döntött úgy, hogy összeköti az életét. Ez további 12 százalékos emelkedés. 2018-ban a jegyesek nagy többsége hivatali időben kötött házasságot.

Nagyon érdekes ez a változás, pár éve figyelhető meg az a tendencia, hogy nagyon sokan a hivatali munkaidőben kötött házasságot kéri. Általában pénteken délután fél egy-egy óra körüli időpontra szeretik tenni a házasságkötést a házasulandók. Az elmúlt évben például a 42 házasságkötésből csak 7 olyan házasságkötés volt, amit szombaton kötöttek – mondta a 2018-as házasságkötésekről az Atádhírnek Kovács Ildikó jegyzőasszony.

2019-ben sem alakult ez másként: a majdnem ötven frigykötésből csak 13 esetben mondták el esküjüket munkaidőn kívül a párok.

 

Megosztás