Egyre több fiatal lesz rákbeteg

Egyre több fiatal érintett a rákos megbetegedésekben. Hazánk a negatív statisztika élén áll, hiszen nálunk a legalacsonyabb a halálozási életkor, és itt van a legtöbb kései stádiumban diagnosztizált beteg is.

Dr. Pécsi Balázs onkológus főorvos Élet rák nélkül címmel tartott előadást szerdán este Nagyatádon. A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának doktora az egészségmegőrzés fontosságára hívta fel az emberek figyelmet. A prezentáció nagyon népszerűnek bizonyult, hiszen a kulturális központ előtere megtelt. A téma rendkívül aktuális, hazánk minden statisztikában elmarad a többi európai országtól. Így nálunk a legalacsonyabb a halálozási életkor, vagyis Magyarországon szedi a legfiatalabb áldozatait a rák. Míg az elmúlt 50 évben ez az idősek betegsége volt, addig ma már a 30-40 évesek is veszélyeztetettek, egyre több fiatal beteget diagnosztizálnak. Az előadás első része a megelőzés fontosságáról szólt. Meghökkentő tény, hogy a jelenleg ismert módszerekkel a daganatok 85-90% megelőzhető lenne, és a halálozások száma is mindössze 5% alatti maradhatna. Ám hazánkban van a legtöbb kései stádiumban diagnosztizált beteg. A daganat kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, így például az öröklődés vagy az egyén személyes felelőssége is.

A főorvos az aktív megelőzés fontosságát hangsúlyozta előadásában. Ennek négy fő összetevője van: az egészségfejlesztés, a kockázatok csökkentése, a betegség megelőzése és a betegség korai felismerése.

Az előadás második felében a daganatos betegek túlélésének növeléséről, a szűrések fontosságáról, a hatékonyabb kezelésekről beszélt a szakértő. A 2014-től bevezetett immuno-onkológiai terápiáról is szó esett, melynek lényege az immunrendszer újraaktivizálása.

A Magyar Rákellenes Liga Nagyatádi Alapszervezete szintén szervez egészségmegőrző előadásokat. A helyi szervezet a szűrések fontosságára hívja fel a lakosság figyelmét.

A program Nagyatád Város Önkormányzata szervezésében a „Rinyamenti közösség az Emberekért” című pályázat keretében valósult meg.

Megosztás