Egyre többen utasítják el a tesztelést

A szociális intézményeknek sok többletmunkával és költséggel jár, a beígért plusz támogatásból viszont azóta sem kaptak semmit. Akad olyan intézmény a térségben, amelyben a dolgozók 79 százaléka nem teszteltette magát.

A kormány rendeletének megfelelően november 20-án kezdődött egyebek között a szociális intézmények munkatársainak koronavírus-szűrése ún. antigén gyorstesztekkel. Dél-Somogyban több intézményben is érdeklődtünk, ill. kaptunk információt ott dolgozóktól. Az általános tapasztalat, hogy a végrehajtásban közreműködők vállvetve igyekeznek ellátni a feladatokat. Ezek meglehetősen sok többletmunkát igényelnek, és rengeteg időt elvesznek. Ugyanakkor rögtön a második leoltás átcsúszott a harmadik hétre, az ellátásban szervezetlenség van, az adatszolgáltatást pedig értelmetlen párhuzamosságok jellemzik.

A múlt héten kellett volna megcsinálnunk a második szűrést, de a megyei kormányhivatalba nem érkeztek meg a tesztek, úgyhogy most csináljuk – mondták az egyik otthonban. Ez, persze, nem kivétel: mindegyik szociális intézmény így járt a térségben, sőt, nyilván az egész megyében. A tesztekért egyébként minden alkalommal Kaposvárra kell menni, de egyelőre kiszámíthatatlan, hogy oda mikor érkezik meg a szállítmány. Ráadásul szintén hetente kell odautazni a védőfelszerelésekért is (maszk, gumikesztyű, fertőtlenítőszerek), persze, véletlenül sem ugyanazon a napon.

Az iskolákkal ellentétben nekünk a mintavételt is magunknak kell csinálni: erre legalább egy nap, nagyobb intézmény esetében kettő-három is rámegy, és utána még egy napot elvesz az adminisztráció – ecsetelte a helyzetet egy intézményvezető. – Jó néhány adatot tartalmazó táblázatokat kell kitölteni, majd azokat szkennelni, papíron és elektronikusan is be kell küldeni, és még egy excel-táblázatban összefoglalót is készíteni és küldeni a megyei kormányhivatalnak. Ezt az első alkalom után felvitte számítógépre az egyik munkatársunk, de a következőre megváltoztatták az adatlapot. Az egész adminisztráció több embernek heti több órai munkaidejét veszi el. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az eredeti adatlapokat és jelenléti íveket el kell juttatni a megyei tisztifőorvoshoz, mégpedig lehetőleg nem postán. Vagyis ez már a harmadik fuvart jelenti Kaposvárra egy adott héten.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy a megyei tisztifőorvos történetesen a megyei kormányhivatal épületében székel. Mindezek, természetesen többletköltséggel járnak.

A COVID-védekezés miatt felmerülő költségek kompenzálására még a tavasszal ígértek többletfinanszírozást. Azóta sem jött egy fillér sem – jegyezte meg erről egy másik otthon vezetője. Hozzátette ugyanakkor: a célzott csoportos szűrővizsgálattal kapcsolatban nagyon együttműködőek a megyei kormányhivatal munkatársai, igyekeznek mindenben segíteni, hogy gördülékenyebben menjen.

Az általunk elért szociális intézményekben összességében arról számoltak be: egyre többen nem kérnek a gyorstesztből. Van, aki a gyenge megbízhatóságára hivatkozik, más esetében az valószínűsíthető, hogy igyekszik elkerülni az esetleges  táppénzt. Ráadásul óriási eltérést mutat Dél-Somogyban a szociális intézmények dolgozóinak részvételi hajlandósága a szűrővizsgálaton, ami önkéntes. Akadt, ahol az első alkalommal csaknem mindenki teszteltette magát (kb. 3 százalék nem), viszont találtunk olyat is, ahol mintegy 79 százalékos volt az elutasítás, vagyis gyakorlatilag csak minden ötödik munkatárs volt hajlandó részt venni a szűrésen. Márpedig ebben az intézményben vannak már fertőzöttek mind a dolgozók, mind az ellátottak között. Ezzel kapcsolatban elküldtük kérdéseinket a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Megyei Kirendeltségének. Ha kapunk érdemi választ, természetesen közölni fogjuk.

Igencsak beszédes a célzott tömeges tesztelés országos eredményének mai ismertetése. Az operatív törzs tájékoztatása részletezi a bölcsődék, óvodák és általános iskolák részvételi adatait, a szociális intézményekét viszont elhallgatja. Arról mindössze annyit közöl: a szociális intézményekben 3,73 százalékos volt az átfertőzöttség (911 dolgozó). Egyébként ez az arány messze a legmagasabb az intézménytípusok között.

Fotó: Röhrig Dániel
Fotó: Röhrig Dániel

 

 

Megosztás