Életre kelt szobrok

Csodás tárlat látható a szoborpark látogatóközpontjának kiállítótermében. A járványhelyzet miatt egyelőre csak bekukucskálhatunk, de még ebből a perspektívából nézve is izgalmasak, különlegesek és szépek az alkotások.

„Nyugszik a piktor, a Nap. Most szobrász Hold kel

a tájra, formákat mutat és egyensúlyt, teret és tömeget.”

(Weöres Sándor: Nap és Hold)

A kiállításba rendezett szobrok kapcsolatba kerülnek egymással és a gyönyörű, szinte „rájuk szabott” térrel, s ebben az új dimenzióban rácsodálkozhatunk sokszínű világukra.

1975-ben hozták létre Nagyatádon a nemzetközi faszobrász alkotótelepet, amely a következő évek során Somogy megye egyik legjelentősebb művészeti létesítményévé vált. Az alkotótelepre a világ minden tájáról (Magyarország mellett Európa, Ázsia és  Amerika különböző országaiból) érkeztek szobrászok, akik nagy méretű, külső teret igénylő, tájhoz kapcsolódó faplasztikákat készítettek.

Az alkotótelepen folyó munkához kapcsolódóan 1985-től kétévente országos kisplasztikai kiállításokat rendeztek a nagyatádi művelődési házban. A kiállításokon szereplő alkotók közül több neves magyar szobrász ajánlotta fel egy-egy alkotását, s ennek köszönhetően az évek során értékes kisplasztikai gyűjtemény jött létre a kulturális központban. E művek mellett a pécsi és a budapesti szobrászhallgatók nyári alkotótáboraiban készült alkotások is láthatók a kiállításon. A fiatal művészek szobrait az országos kisplasztikai kiállításokon is bemutatták, több közülük díjat nyert, majd – felajánlás révén – a helyi gyűjteménybe került. A kifejezetten kisplasztikának készült szobrok mellett maketteket is bemutatunk. A makettek a szoborparkba szánt nagy méretű szobrok arányosan elkészített „előváltozatai”, amelyek azonban a „maguk jogán” is értékes, önálló alkotások. Több olyan is van közöttük, amely jelenleg már csupán makett-változatban létezik, mert a nagy méretű, szabadtéri alkotás elpusztult. Emiatt ezek különösen értékessé váltak.

A szobrok mögötti képsoron és a mennyezetről lógó „zászlókon” a szoborparkban különböző időkben dolgozó szobrászok láthatók alkotás közben: Kim Sung-Il, Bencsik István, Viktor Konecny, Gombos Andrea, Gálhidy Péter, Heritesz Gábor , Varga Géza Ferenc, Tornai Endre András és mások.

A Malomárokra néző, a környező tájrészlettel, fákkal, virágokkal, madarakkal szinte egybenövő kiállítótér gyönyörű környezetet biztosít a szobroknak: értelmet nyert az eddig üresen álló tér, amelyben otthonra talált ez az értékes, mindeddig a maga teljességében nem látható gyűjtemény.

A kiállítást rendezte, a kiállítás- és műtárgyfotókat készítette: Huszár Endre. A kiállítás előkészítésében, megvalósításában közreműködtek a Nagyatádi Kulturális és Sportk Központ munkatársai. Egyébként a nagyatádi múzeum megújult honlapján folyamatosan nyomon követhetik a helytörténeti gyűjtemény friss híreit.

 

Megosztás