Elkészült a tanévkezdéshez szükséges járványügyi protokollterv

Megkapták az iskola- és óvodavezetők az EMMI-től a 2020/2021-es tanév lebonyolításához szükséges intézkedési tervet. 70 pontban határozták meg a teendőket.

Elkészítették a köznevelési intézmények részletes járványügyi protokolltervét, melyet az EMMI el is küldött az intézményvezetőknek. Az intézkedésekről szóló dokumentumot az operatív törzs, a Belügyminisztérium, a Népegészségügyi Központ és az Oktatási Hivatal együttesen állította össze.

A terv az óvodák és iskolák számára a 2020/2021-es tanév kezdésére és lebonyolítására vonatkozó részletes utasításokat tartalmazza. Ezt 11 témakörben és 70 pontban határozták meg. A protokoll részletes útmutatást ad a tanévkezdéshez szükséges takarításra és fertőtlenítésre, a kézmosás, a távolságtartás, a maszkviselés iskolán belüli szabályaira, a rendezvények megszervezésére, az étkeztetésre, valamint az egészségügyi szempontból biztonságos környezet kialakítására. Az ehhez szükséges fertőtlenítőszereket az Állami Egészségügyi Ellátóközpont minden intézménynek biztosítja.

Külön fejezet foglalkozik a kollégiumi elhelyezésre vonatkozó speciális szabályokkal. Ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy a külföldről hazatérő kollégiumi tanulók esetében az érintettek tesztelését az állam térítésmentesen biztosítja” – írta az MTI.

A protokollterv arra is kitér, mi a teendő, ha koronavírus-fertőzés lépne fel valamelyik intézményben: ebben az esetben az Emmi és az NNK a területi népegészségügyi hatósággal dönti el, milyen intézkedés szükséges az adott intézményben. Egyedi döntést az operatív törzs hozhat, amelynek egyik formája lehet a tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelése.

A protokoll módosításig vagy visszavonásig marad érvényben, bevezetéséről és alkalmazásáról az intézményvezető köteles gondoskodni, a fenntartó feladata pedig a megvalósítást ellenőrizni.

Nyitókép: Röhrig Dániel

Megosztás